Hyppää pääsisältöön

Teloitettu pasifisti Arndt Pekurinen

Aseistakieltäytyjä Arndt Pekurinen joutui vakaumuksensa tähden vankilaan ja lapualaisten muilutettavaksi. Hänet teloitettiin rintamalla vuonna 1941.

Aputyömies Arndt Pekurinen (1905-1941) joutui 1920- ja 1930-luvuilla useaan otteeseen vangituksi. Vuonna 1930 hänen puolestaan vetosivat Suomen hallitukseen mm. kirjailijat H. G. Wells ja Henri Barbusse, Albert Einstein ja laaja joukko englantilaisia parlamentaarikkoja.

Pekurisen ehdottoman aseistakieltäytymisen ansiosta Suomessa säädettiin vuonna 1931 laki siviilipalveluksesta rauhan aikana.

Talvisodan aikana Pekurinen istui puolen vuoden tuomion. Jatkosodan sytyttyä hänet määrättiin rintamalle ja kantamaan asetta. Pekurisen johdonmukainen kieltäytyminen johti siihen, että hänet ammuttiin 5. marraskuuta 1941.

Kalevi Kalemaa teki Pekurisesta vuonna 1992 radiodokumentin sarjaan Todellisia tarinoita. Erno Paasilinna julkaisi hänestä vuonna 1998 kirjan Rohkeus – Arndt Pekurisen elämä ja teloitus.

Tietolaatikko

Seppo Parkkinen on kirjoittanut Pekurisen tapauksesta näytelmän Sodankieltäjä, joka sai ensi-iltansa Espoon kaupunginteatterissa vuonna 2002.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto