Hyppää pääsisältöön

Teloitettu pasifisti Arndt Pekurinen

Aseistakieltäytyjä Arndt Pekurinen joutui vakaumuksensa tähden vankilaan ja lapualaisten muilutettavaksi. Hänet teloitettiin rintamalla vuonna 1941.

Aputyömies Arndt Pekurinen (1905-1941) joutui 1920- ja 1930-luvuilla useaan otteeseen vangituksi. Vuonna 1930 hänen puolestaan vetosivat Suomen hallitukseen mm. kirjailijat H. G. Wells ja Henri Barbusse, Albert Einstein ja laaja joukko englantilaisia parlamentaarikkoja.

Pekurisen ehdottoman aseistakieltäytymisen ansiosta Suomessa säädettiin vuonna 1931 laki siviilipalveluksesta rauhan aikana.

Talvisodan aikana Pekurinen istui puolen vuoden tuomion. Jatkosodan sytyttyä hänet määrättiin rintamalle ja kantamaan asetta. Pekurisen johdonmukainen kieltäytyminen johti siihen, että hänet ammuttiin 5. marraskuuta 1941.

Kalevi Kalemaa teki Pekurisesta vuonna 1992 radiodokumentin sarjaan Todellisia tarinoita. Erno Paasilinna julkaisi hänestä vuonna 1998 kirjan Rohkeus – Arndt Pekurisen elämä ja teloitus.

Tietolaatikko

Seppo Parkkinen on kirjoittanut Pekurisen tapauksesta näytelmän Sodankieltäjä, joka sai ensi-iltansa Espoon kaupunginteatterissa vuonna 2002.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto