Hyppää pääsisältöön

Teloitettu pasifisti Arndt Pekurinen

Aseistakieltäytyjä Arndt Pekurinen joutui vakaumuksensa tähden vankilaan ja lapualaisten muilutettavaksi. Hänet teloitettiin rintamalla vuonna 1941.

Aputyömies Arndt Pekurinen (1905-1941) joutui 1920- ja 1930-luvuilla useaan otteeseen vangituksi. Vuonna 1930 hänen puolestaan vetosivat Suomen hallitukseen mm. kirjailijat H. G. Wells ja Henri Barbusse, Albert Einstein ja laaja joukko englantilaisia parlamentaarikkoja.

Pekurisen ehdottoman aseistakieltäytymisen ansiosta Suomessa säädettiin vuonna 1931 laki siviilipalveluksesta rauhan aikana.

Talvisodan aikana Pekurinen istui puolen vuoden tuomion. Jatkosodan sytyttyä hänet määrättiin rintamalle ja kantamaan asetta. Pekurisen johdonmukainen kieltäytyminen johti siihen, että hänet ammuttiin 5. marraskuuta 1941.

Kalevi Kalemaa teki Pekurisesta vuonna 1992 radiodokumentin sarjaan Todellisia tarinoita. Erno Paasilinna julkaisi hänestä vuonna 1998 kirjan Rohkeus – Arndt Pekurisen elämä ja teloitus.

Tietolaatikko

Seppo Parkkinen on kirjoittanut Pekurisen tapauksesta näytelmän Sodankieltäjä, joka sai ensi-iltansa Espoon kaupunginteatterissa vuonna 2002.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto