Hyppää pääsisältöön

Piirpauke on kaiken maailman musiikin sanansaattaja

Piirpauke-yhtye teki 1970-luvulla uraaurtavaa työtä jazzin ja etnomusiikin yhdistelijänä. Se toi kuuluville maailmanmusiikkia aikana, jolloin käsitettä ei ollut vielä edes keksitty.

Vuonna 1974 syntyneen bändin moottori on perustamisesta lähtien ollut multi-instrumentalisti Sakari Kukko, jonka ensimmäinen valtakunnallinen esiintyminen tapahtui jo 11-vuotiaana radiolähetyksessä.

Muita perustajajäseniä olivat basisti Antti Hytti, rumpali Jukka Wasama ja kitaristi Hasse Walli. Kukko–Walli-kvartetin nimellä aloittanut Piirpauke otti nimensä karjalaisesta hälyä tai meteliä tarkoittavasta sanasta. Vuonna 1975 ilmestyneen esikoisalbumin suurin hitti oli kansansävelmä Konevitsan kirkonkellot, josta Wallin kitarasoolo teki klassikon.

Jo alkuvuosinaan Piirpauke ammensi mm. Suomen, Romanian, Balkanin, Turkin, Etiopian, Etelä-Amerikan ja Kaukoidän musiikkiperinteistä. Vuonna 1978 tehdyssä haastattelussa Kukko vakuuttaa hieman epäuskoiselle toimittajalle, että myös suomalaisesta kansanmusiikista on mahdollista kaivaa rytmi esiin.

Bändi oli läheisessä kosketuksessa 1970-luvun poliittiseen laululiikkeeseen, ja esimerkiksi sen kakkosalbumin kappaleet, kuten Penang, oli omistettu kansallisille vapautusliikkeille. Vuonna 1976 taltioidussa runo-ohjelmassa Piirpauke esittää mm. Espanjan sisällissodan aikaisen sävelmän El Quinto regimiento.

Yhtyeen kokoonpano on muuttunut moneen otteeseen. Antti Hytin korvasi vuonna 1976 Olli-Pekka Wasama. Kitaristi Juha Björninen, joka jo aiemmin oli tuurannut omille teilleen lähtenyttä Wallia, liittyi bändiin uudelleen vuonna 1978. Piirpaukkeen riveissä ovat vuosikymmenten kuluessa soittaneet lukemattomat muutkin suomalaiset huippumuusikot Jukka Tolosesta alkaen.

1980-luvulla Piirpaukkeen musiikissa alkoivat kuulua vahvemmin afrikkalaiset vaikutteet. Vuonna 1984 kitaristiksi tuli mm. Youssu N´Dourin kanssa soittanut Badu N´Djay, johon Kukko ja Walli olivat tutustuneet Senegalissa. Bändin 10-vuotiskiertueella mukana ollut congasoittaja Malik Sene tuli Suomeen Hasse Wallin Dakar Soundin mukana.

Pääosan 1990-luvusta Piirpauke toimi triona, johon kuuluivat jo vuonna 1987 mukaan liittynyt andalusialaislaulaja Cinta Hermo sekä senegalilainen perkussionisti Ismaila Sané. Ylelle kolmikko teki mm. musiikki-inserttisarjan lastenohjelma Veturiin. Piirpauke jatkoi toimintaansa myös uudella vuosituhannella monella eri kokoonpanolla.

Kommentit