Hyppää pääsisältöön

Viikon kieli: Saamelaiskielet

Pohjoissaame on saamelaiskielistä suurin. Sitä puhutaan kolmen valtion alueella - Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Suomessa puhutaan pohjoissaamen lisäksi kahta muutakin saamelaiskieltä, koltansaamea ja inarinsaamea.

Hannu Reimen Viikon kieli -ohjelmassa haastateltavana on Oulun yliopiston Giellagas-instituutin professori Pekka Sammallahti (s. 1947).

Sammallahti on maailman johtavia saamelaiskielten tutkijoita. Hän on kirjoittanut oppialastaan lukuisia kirjoja ja kielioppeja sekä toimittanut saamelaiskielten sanakirjoja.

”Pohjoissaame ei ole sillä tavalla uhattu kuin yleensä puhutaan uhanalaisista kielistä, mutta voisi sanoa, että kaikki muut saamelaiskielet ovat. Yksi näistä kymmenestä on jo hävinnyt puhuttuna kielenä, ja sitten on muutamia sellaisia, jotka ovat pelkästään vanhojen puhujien varassa”, toteaa professori Sammallahti haastattelussa (2007).

Keski-Skandinaviasta Suomen Lapin kautta Venäjän puolelle Kuolaan ulottuu hieman bumerangia muistuttava alue, jossa ruotsin, norjan, suomen ja venäjän kielten lisäksi puhutaan saamea. Saamelaiskieliä pidetään näiden pohjoisten seutujen alkuperäiskielinä.

Saamelaiskielten puhujia on noin 30 000 – 40 000.

Saamelaiskielet ovat suomensukuisia kieliä. Ne muodostavat oman ryhmänsä suomalais-ugrilaisten kielten joukossa, ja sen sisällä ovat lähintä sukua itämerensuomalaisille kielille, joista suomi ja viro ovat suurimpia.

Tietolaatikko

Lähde: Hannu Reime, Viikon kieli