Hyppää pääsisältöön

Aikapoika ja mono ratkaisi orastavan sisaruskateuden fantasian keinoin

Raili Ruston vuonna 1976 ohjaama, palkittu lastendraama tarttui monessa perheessä tuttuun tilanteeseen komediallisesti. Kun perheeseen syntyy uusi lapsi, saa aiemmin perheen pienin kuullakin olevansa jo iso, vaikkei omasta mielestään sitä olekaan. Mitä tehdä? Tässä tarinassa ratkaisu löytyy monosta.

Yleisön toivomuksesta Aikapoika ja mono on pysyvästi katsottavissa Areenassa 14.2.2019 alkaen.

Perheeseen on syntynyt uusi lapsi, ja ennen äidin ja isän huomion lähes täysin saaneesta Petristä (Kyösti Väntänen) tulee perheen aikapoika. Hänestä tuntuu, että ettei äiti (Milja Luukko) muuta tee, kuin kantaa ja paijaa "Nyyttiä"eikä ehdi edes puuroa Petrille keittää.

Poika kulkee harmistuneena pitkin kotikaupunkinsa katuja ja potkaisee vanhaa kenkää, joka alkaa yllättäen puhua Petrille. Kenkä ei olekaan mikään peruskenkä vaan taikamono, jonka avulla poika pystyy muuttamaan ääntään vanhemmaksi mieheksi (äänessä tuolloin Tarmo Manni). Kengästä riittääkin iloa moneen hankalaan tilanteeseen. Lopulta Nyyttikään ei ole enää vain riesa, varsinkaan kun Petrin luokkakaveri Orvokki (Minna Salo) on vauvasta niin innoissaan.

Tv-daaman on käsikirjoittanut Jussi Helminen ja sen musiikin on säveltänyt Kari Rydman.

Ohjelma voitti parhaan ohjelman palkinnon ja palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta Tšekkoslovakian television järjestämässä lasten ja nuorten ohjelmien Prix Danube -kilpailussa vuonna 1977.

Vaikeinta oli, kun Raili Rusto sanoi: "naura!"― Kyösti Väntänen muistelee Aikapojan ja monon kuvauksia (2014)

Vuonna 2014 Kyösti Väntänen muisteli tv-kameralle Aikapojan ja monon kuvauksia. Kenties arvokkaimpana kokemuksena hän pitää sitä, että pääsi työskentelemään "oikeasti" ja näkemään, millaista ryhmätyö on.

Otteita Aikapojasta ja monosta

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto