Hyppää pääsisältöön

Tietoisku: Lupatarkastajat liikkeellä

Tv-lupien tarkastaja vierailee helsinkiläisessä kodissa, Heikki ja Kaija etsivät maksulappujaan, ja tietokone seuloo pinnareita.

Jo radiotoiminnan alkaessa vastaanottimien hallussapitoon vaadittiin Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriön lupa. Tv-lupamaksu (nyk. tv-maksu), joka otettiin käyttöön vuoden 1958 alusta lähtien, oli saman käytännön jatketta.

Radio- ja tv-lupien tarkastajat kiersivät tutkimassa, olivatko kotitalouksien luvat kunnossa. Lupaviidakko näyttää vielä vuonna 1975 olleen aikamoinen: värilähetyksiä varten vaadittiin varsinaisen väri-tv-luvan lisäksi myös radio- ja mustavalkoluvat.

Lupatarkastaja Böök vertaa tointaan verkonpaikkaajan hommiin: "Etsii, etsii eikä soisi löytävänsä."

Vuoden 1983 tietoisku selostaa, miten turhat käynnit vältetään tietokoneseulonnan avulla. Pari vuotta myöhemmässä tietoiskussa äänensävy on uhkaavampi: "Ruutu voi pimetä - ja se voi tulla kalliiksi."

TV2:n suosikkiparilla Heikillä ja Kaijalla ovat kuitenkin asiat kunnossa - vai ovatko?

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto