Hyppää pääsisältöön

Hävitty juttu

Rakennushallinnon siivoojat irtisanottiin siivoustoiminnan yhtiöittämisen yhteydessä vuonna 1994. Sittemmin laittomiksi todetut irtisanomiset johtivat lähes seitsemän miljoonan euron vahingonkorvauksiin. Miten kaikki oikein kävi? Ja kuka maksoi laskun? Tapausta selvitti Timo-Erkki Heino.

Tietolaatikko

Dokumentti Hävitty juttu oli innoittajana Jarmo Lampelan ohjaamaan elokuvaan Eila.
Vuonna 2003 valmistunut draamaelokuva palkittiin Jussi-palkinnolla parhaasta ohjauksesta ja parhaasta naispääosasta vuonna 2004. Naispääosaa esitti Sari Mällinen.

1991 valtaan valittu Esko Ahon hallitus alkoi supistaa rajusti valtion virastoja ja laitoksia.

VR, Posti, Tele ja monet muutkin valtion laitokset muutettiin osakeyhtiöiksi henkilökunnan kanssa neuvotellen, asteittain liikelaitostumisen kautta.

Valtion virastojen ja laitosten kiinteistöhuollosta ja siivouksesta vastannut rakennushallinto yhtiöitettiin suoraan ilman liikelaitosvaihetta.

Valtiovarainministeriö ja Ahon hallitus tiesivät, että siivoojien irtisanomiset saattoivat olla laittomia. Riski päätettiin kuitenkin ottaa ja irtisanoa 1 100 siivoojaa:

”He laski sen siihen, että me nöyrästi ja kuuliaisesti otetaan kaikki vastaan eikä nousta vastahankaan. Eikä kukaan tule meidän puolelle vaikka me kuinka noustaisiin vastahankaan.”

Siivoojista haastateltavina ovat Eila Rasimus, Pirjo Kiiski ja Sirpa Karhu.

Valtion ja työnantajan näkökulman kertovat valtiosihteeri Raimo Sailas ja toimitusjohtaja Pekka Linnainmaa Engel-yhtymästä. Työoikeuden näkökulmasta asiaa tarkastelee professori Kari-Pekka Tiitinen Helsingin yliopistosta.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto