Hyppää pääsisältöön

Hävitty juttu

Rakennushallinnon siivoojat irtisanottiin siivoustoiminnan yhtiöittämisen yhteydessä vuonna 1994. Sittemmin laittomiksi todetut irtisanomiset johtivat lähes seitsemän miljoonan euron vahingonkorvauksiin. Miten kaikki oikein kävi? Ja kuka maksoi laskun? Tapausta selvitti Timo-Erkki Heino.

1991 valtaan valittu Esko Ahon hallitus alkoi supistaa rajusti valtion virastoja ja laitoksia.

VR, Posti, Tele ja monet muutkin valtion laitokset muutettiin osakeyhtiöiksi henkilökunnan kanssa neuvotellen, asteittain liikelaitostumisen kautta.

Valtion virastojen ja laitosten kiinteistöhuollosta ja siivouksesta vastannut rakennushallinto yhtiöitettiin suoraan ilman liikelaitosvaihetta.

Valtiovarainministeriö ja Ahon hallitus tiesivät, että siivoojien irtisanomiset saattoivat olla laittomia. Riski päätettiin kuitenkin ottaa ja irtisanoa 1 100 siivoojaa:

”He laski sen siihen, että me nöyrästi ja kuuliaisesti otetaan kaikki vastaan eikä nousta vastahankaan. Eikä kukaan tule meidän puolelle vaikka me kuinka noustaisiin vastahankaan.”

Siivoojista haastateltavina ovat Eila Rasimus, Pirjo Kiiski ja Sirpa Karhu.

Valtion ja työnantajan näkökulman kertovat valtiosihteeri Raimo Sailas ja toimitusjohtaja Pekka Linnainmaa Engel-yhtymästä. Työoikeuden näkökulmasta asiaa tarkastelee professori Kari-Pekka Tiitinen Helsingin yliopistosta.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Tietolaatikko

Dokumentti Hävitty juttu oli innoittajana Jarmo Lampelan ohjaamaan elokuvaan Eila.
Vuonna 2003 valmistunut draamaelokuva palkittiin Jussi-palkinnolla parhaasta ohjauksesta ja parhaasta naispääosasta vuonna 2004. Naispääosaa esitti Sari Mällinen.

Kommentit