Hyppää pääsisältöön

Hävitty juttu

Rakennushallinnon siivoojat irtisanottiin siivoustoiminnan yhtiöittämisen yhteydessä vuonna 1994. Sittemmin laittomiksi todetut irtisanomiset johtivat lähes seitsemän miljoonan euron vahingonkorvauksiin. Miten kaikki oikein kävi? Ja kuka maksoi laskun? Tapausta selvitti Timo-Erkki Heino.

Tietolaatikko

Dokumentti Hävitty juttu oli innoittajana Jarmo Lampelan ohjaamaan elokuvaan Eila.
Vuonna 2003 valmistunut draamaelokuva palkittiin Jussi-palkinnolla parhaasta ohjauksesta ja parhaasta naispääosasta vuonna 2004. Naispääosaa esitti Sari Mällinen.

1991 valtaan valittu Esko Ahon hallitus alkoi supistaa rajusti valtion virastoja ja laitoksia.

VR, Posti, Tele ja monet muutkin valtion laitokset muutettiin osakeyhtiöiksi henkilökunnan kanssa neuvotellen, asteittain liikelaitostumisen kautta.

Valtion virastojen ja laitosten kiinteistöhuollosta ja siivouksesta vastannut rakennushallinto yhtiöitettiin suoraan ilman liikelaitosvaihetta.

Valtiovarainministeriö ja Ahon hallitus tiesivät, että siivoojien irtisanomiset saattoivat olla laittomia. Riski päätettiin kuitenkin ottaa ja irtisanoa 1 100 siivoojaa:

”He laski sen siihen, että me nöyrästi ja kuuliaisesti otetaan kaikki vastaan eikä nousta vastahankaan. Eikä kukaan tule meidän puolelle vaikka me kuinka noustaisiin vastahankaan.”

Siivoojista haastateltavina ovat Eila Rasimus, Pirjo Kiiski ja Sirpa Karhu.

Valtion ja työnantajan näkökulman kertovat valtiosihteeri Raimo Sailas ja toimitusjohtaja Pekka Linnainmaa Engel-yhtymästä. Työoikeuden näkökulmasta asiaa tarkastelee professori Kari-Pekka Tiitinen Helsingin yliopistosta.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto