Hyppää pääsisältöön

Ounasjoki virtaa vielä vapaana

Suunnitelmat Ounasjoen valjastamisesta ja Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden rakentamisesta ovat jälleen nostaneet pintaan vanhat kiistat. Kemijoki Osakeyhtiö on ilmoittanut olevansa valmis Ounasjoen rakentamiseen.

Jokiherrat ovat keikutelleet Lapin miehen venettä vuosikymmenten ajan. Vuolaina virtaavia vesiä on himoittu voimatalouden valjaisiin sodan jälkeisistä ajoista asti.

Karvalakkilähetystöt, riidat ja katkerat oikeustaistelut ovat sävyttäneet Pohjois-Suomen vesistöjen rakentamista.

Suunnitelmat 300 kilometriä pitkän Ounasjoen valjastamisesta synnyttivät 1970-luvun lopulla rakentamista vastustavien lappilaisten kansanliikkeen.

Kun Kemijoen vesistöt rakennettiin ja kun säännöstelyä varten rakennettiin pitkän riitelyn jälkeen tekoaltaat, Ounasjokivarren asukkaat pelkäsivät samaa kohtaloa.

Vuonna 1983 taistelu päättyi kuitenkin kansanliikkeen voittoon. Eduskunta sääti erillislain, jolla Ounasjoki - Kemijoen suurin sivujoki - suojeltiin.

Energiatalous ry:n tuoreen selvityksen mukaan Suomessa on yhä rakentamatonta vesivoimaa vähintäänkin yhden ydinvoimalan verran. Suurin käyttämätön varanto on Ounasjoessa ja Iijoen keskijuoksulla.

Ounasjoen valjastaminen ja Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden rakentaminen vaatisivat kuitenkin suojelupäätösten purkamista.

Oheisessa dokumentissa vuodelta 1981 kuulostellaan jokivarren asukkaiden tuntoja silloisista valjastamissuunnitelmista.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto