Hyppää pääsisältöön

Uralin perhonen on balladi Pispalasta ja Mannerheimista

Katariina Lillqvistin ja Hannu Salaman dokumenttikuunnelma esitteli jo vuonna 2004 saman Mannerheim-hahmon, josta neljä vuotta myöhemmin nousi valtakunnallinen kohu.

Mannerheimin sukupuolinen suuntautuminen on kuunnelmassa vain sivujuonne. Olennaisempaa on hänen roolinsa katkerasti muisteltuna valkoisen armeijan kenraalina.

Uralin perhonen on 1900-luvun alkuvuosikymmenten Pispalasta kertova balladi, jossa "sireenit ja pirtupullot, kielletyt laulut joukkohaudan reunalla, piikalikkojen veriset sikiöt, punakaartin raadot, hiljaisuus ja uhma tunkeutuvat tähän päivään". Se on historiaa, joka tekijöiden mukaan on haluttu unohtaa.

Kuunnelman kertojana on purettava puutalovanhus. Tarinan ensimmäinen hahmo on kapinaan osallistunut ja vankileirin kautta sikiönlähdettäjäksi päätynyt Anna (näyte 1).

Kirgiisi Dirgilin toi mukanaan Suomeen hänen kotikyläänsä tutkimusmatkallaan eksynyt tsaarinupseeri, joka halusi kenraaliksi. Suomessa kenraali hylkäsi "perhosensa". Tämä haavoittui Tampereen taisteluissa, ja muuan vanhus kantoi kirgiisin turvaan Pispalaan (näyte 2).

Elvira Kärpäsen mies pakeni kapinan jälkiselvittelyissä Venäjälle eikä palannut sieltä elävänä. Elviira rakastuu samasta ilmansuunnasta tulleeseen Perhoseen ja valmistaa merkillistä maalausta verisestä Mannerheim-kentaurista (näyte 3).

"Tammisaaren yliopistossa" tuomiotaan istunut Maisteri haaveilee matkustavansa eteläamerikkalaiseen Penedon työläissiirtokuntaan. Hänen unelmansa kuolevat katkeran lakkotaistelun myötä (näyte 4).

Uralin perhonen on todellisuuteen pohjautuva fantasia, joka tuo mieleen Gabriel García Márquezin romaanin Sadan vuoden yksinäisyys. "Punakaartin tyttöjen veriset esiliinat, noidutussa lammessa kelluva vinttikamari tai Pispalaan 30-luvulla eksyneen kirgiisin merkillinen suhde Mannerheimiin ovat elementtejä, joista rakentuu surrealistinen kuva punaisen harjun pulavuosien aikaisesta alitajunnasta", Lillqvist kuvaa teosta.

Tietolaatikko

Rooleissa: Saara Pakkasvirta – vuokrakasarmi. Tanja-Lotta Räikkä – Anna Kivi. Leea Klemola - Elviira Kärpänen. Markku Peltola - Uralin Perhonen. Esko Varonen - Tammisaaren maisteri. Muusikot: Arkadi Kopyt, Gerhan Popovits, Jukka Hynninen, Esko Varonen ja Pepa Cecik.
Uralin perhonen -dokumenttikuunnelma edusti Suomea Prix Italia -kilpailussa syksyllä 2005. Samaan tarinaan perustuva animaatioelokuva sai ensi-iltansa keväällä 2008.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto