Hyppää pääsisältöön

Pihasoittajat Dublinin tiellä

Kim Kuusi ja kumppanit sytyttivät irkkuinnostuksen 1970-luvun alun Suomessa. Mutta Pihasoittajilta taittuivat myös ehdat kotimaiset balladit ja polkat.

Pihasoittajat syntyi folk-innostuksen jälkimainingeissa vuonna 1969. Perustajiin lukeutui sittemmin Cumuluksesta tuttu Petri Hohenthal.

Pihasoittajat olivat vuonna 1971 mukana Ryhmäteatterin Irlanti-aiheisessa dokumenttinäytelmässä, jonka tv-versiosta on ohessa mukana kolme näytettä. Irkkulauluista julkaistiin vuonna 1972 yhtyeen englanninkielinen ensilevy Kivinen tie Dubliniin.

Levyillä Hattukauppiaan aamu ja Kontaten kotia bändi esitti suomalaisia kansanlauluja ja kotimaisiin teksteihin tehtyjä omia sävellyksiä. Läksin pilven piirtä myöten ja Flikkain polska ilmestyivät Kontaten kotia -albumilla vuonna 1975.

Teksti: Jukka Lindfors