Hyppää pääsisältöön

Vanha Isäntä ylsi popmestariksi banjolla ja tinapilleillä

Kelttiläis-amerikkalaista perinnemusiikkia soittava espoolainen Vanha Isäntä voitti nuoruusvuosinaan popyhtyeiden Suomen mestaruuden vuonna 1973.

Suomalaisessa popmusiikissa Vanha Isäntä oli melkoisen poikkeava ilmestys tinapilleineen, viuluineen, hanureineen, banjoineen ja mandoliineineen. Se oli silti melko suosittu - etenkin kotikentällään Espoossa.

Isännän ensimmäisessä kokoonpanossa soittivat Olli Haavisto, Timo Vakkilainen, Juhani Somersalo, Seppo Kling ja Matti Everhall. Everhallin tilalle rumpuihin tuli pian Make Luukkanen, ja Somersalon korvasi ennen ensimmäistä albumia banjo- ja viuluvirtuoosi Seppo Sillanpää.

Irlantilainen ja skotlantilainen sävelaarteisto oli vahvasti esillä vuonna 1975 julkaistulla esikoisalbumilla. Seuraavilla levyillä painottuivat enemmän bluegrass, country ja lopulta country-rock.

Vanhan Isännän riveistä nousi monia merkittäviä soittajia. Olli Haavisto on toiminut monien rockbändien kitaristina ja pedal steel -soittajana. Seppo Sillanpää ja Timo Vakkilainen ovat jatkaneet countryn ja kelttimusiikin parissa eri yhtyeissä. Juha Tikka tunnetaan myös levytuottajana.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit