Hyppää pääsisältöön

Harry Potter -huumaa

Harry Potter-kirjat ovat rikkoneet myyntiennätyksiä ympäri maailmaa. Uuden kirjan julkaisusta on tullut vuosi vuodelta suurempi tapahtuma.

Harry Potter on englantilaisen kirjailijan J.K. Rowlingin kirjoittama seitsenosainen kirjasarja, jonka pääosassa on samanniminen velhopoika. Ensimmäisessä Potter-seikkailussa 11-vuotias Harry saa tietää, ettei hän olekaan tavallinen poika vaan oikea velho.

Kirjasarjan ensimmäinen osa julkaistiin kesäkuussa 1997. Suomeksi Harry Potter ja Viisasten kivi ilmestyi seuraavan vuoden syyskuussa.

Kirjasarjan suomennoksista on alusta asti vastannut Jaana Kapari-Jatta. Kapari-Jatta on palkittu käännöksistä mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Kääntäjien liiton Astrid Lindgren -palkinnolla.

Vaikka kirjat on ensisijaisesti suunnattu lapsille ja nuorille, kirjasarjalla on myös uskollinen fanikunta aikuisten keskuudessa. Uuden romaanin ilmestyessä kirjakaupat ympäri Suomen ovat avanneet ovensa poikkeuksellisesti jo yöllä, jotta innokkaimmat fanit ovat saaneet teoksen käsiinsä.

Teksti: Samuli Sulamäki

Tietolaatikko

Potter-romaaneja oli vuonna 2008 myyty yli 400 miljoonaa kappaletta ja sarja on käännetty yli 60 kielelle, muun muassa latinaksi ja muinaiskreikaksi. Potter-kirjat ja kirjoista tehdyt elokuvat ovat tehneet kirjoittajastaan yhden Britannian varakkaimmista naisista. Seitsemäs ja samalla viimeinen Potter-kirja ilmestyi suomeksi 7. maaliskuuta 2008.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto