Hyppää pääsisältöön

Harry Potter -huumaa

Harry Potter-kirjat ovat rikkoneet myyntiennätyksiä ympäri maailmaa. Uuden kirjan julkaisusta on tullut vuosi vuodelta suurempi tapahtuma.

Harry Potter on englantilaisen kirjailijan J.K. Rowlingin kirjoittama seitsenosainen kirjasarja, jonka pääosassa on samanniminen velhopoika. Ensimmäisessä Potter-seikkailussa 11-vuotias Harry saa tietää, ettei hän olekaan tavallinen poika vaan oikea velho.

Kirjasarjan ensimmäinen osa julkaistiin kesäkuussa 1997. Suomeksi Harry Potter ja Viisasten kivi ilmestyi seuraavan vuoden syyskuussa.

Kirjasarjan suomennoksista on alusta asti vastannut Jaana Kapari-Jatta. Kapari-Jatta on palkittu käännöksistä mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Kääntäjien liiton Astrid Lindgren -palkinnolla.

Vaikka kirjat on ensisijaisesti suunnattu lapsille ja nuorille, kirjasarjalla on myös uskollinen fanikunta aikuisten keskuudessa. Uuden romaanin ilmestyessä kirjakaupat ympäri Suomen ovat avanneet ovensa poikkeuksellisesti jo yöllä, jotta innokkaimmat fanit ovat saaneet teoksen käsiinsä.

Teksti: Samuli Sulamäki

Tietolaatikko

Potter-romaaneja oli vuonna 2008 myyty yli 400 miljoonaa kappaletta ja sarja on käännetty yli 60 kielelle, muun muassa latinaksi ja muinaiskreikaksi. Potter-kirjat ja kirjoista tehdyt elokuvat ovat tehneet kirjoittajastaan yhden Britannian varakkaimmista naisista. Seitsemäs ja samalla viimeinen Potter-kirja ilmestyi suomeksi 7. maaliskuuta 2008.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto