Hyppää pääsisältöön

Harry Potter -huumaa

Harry Potter-kirjat ovat rikkoneet myyntiennätyksiä ympäri maailmaa. Uuden kirjan julkaisusta on tullut vuosi vuodelta suurempi tapahtuma.

Harry Potter on englantilaisen kirjailijan J.K. Rowlingin kirjoittama seitsenosainen kirjasarja, jonka pääosassa on samanniminen velhopoika. Ensimmäisessä Potter-seikkailussa 11-vuotias Harry saa tietää, ettei hän olekaan tavallinen poika vaan oikea velho.

Kirjasarjan ensimmäinen osa julkaistiin kesäkuussa 1997. Suomeksi Harry Potter ja Viisasten kivi ilmestyi seuraavan vuoden syyskuussa.

Kirjasarjan suomennoksista on alusta asti vastannut Jaana Kapari-Jatta. Kapari-Jatta on palkittu käännöksistä mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Kääntäjien liiton Astrid Lindgren -palkinnolla.

Vaikka kirjat on ensisijaisesti suunnattu lapsille ja nuorille, kirjasarjalla on myös uskollinen fanikunta aikuisten keskuudessa. Uuden romaanin ilmestyessä kirjakaupat ympäri Suomen ovat avanneet ovensa poikkeuksellisesti jo yöllä, jotta innokkaimmat fanit ovat saaneet teoksen käsiinsä.

Teksti: Samuli Sulamäki

Tietolaatikko

Potter-romaaneja oli vuonna 2008 myyty yli 400 miljoonaa kappaletta ja sarja on käännetty yli 60 kielelle, muun muassa latinaksi ja muinaiskreikaksi. Potter-kirjat ja kirjoista tehdyt elokuvat ovat tehneet kirjoittajastaan yhden Britannian varakkaimmista naisista. Seitsemäs ja samalla viimeinen Potter-kirja ilmestyi suomeksi 7. maaliskuuta 2008.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto