Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ikuisesti turvallista avainta saakin kopioida

abloy (copyright YLE/videokuvaa)Abloy-avaimia myydään turvallisina - niitä on hyvin vaikea kopioida. Paitsi että se ei ihan pidäkään paikkaansa! Suoja pätee vain patentin voimassaoloajan, sen jälkeen avaimia voi kopioida kuka tahansa.

Tapani Virtanen rakensi perheelleen omakotitalon vuonna 1992 Nurmijärven Perttulaan. Lukitusjärjestelmäksi Virtanen hankki sen ajan parhaimman vaihtoehdon – Abloyn tuplaura-avainjärjestelmän.

- Valitsimme sen kalleimman, koska sille luvattiin paras turvataso, mitä on saatavissa. Myynnin perusteena oli se, että avaimia voi teettää vain avainkortilla, johon jokainen teetetty kappale merkitään, Virtanen kertoo.

Järjestelmälle luvattiin lukkoseppätasoa vastaava turvallisuus. Vain avainkortin haltija saa siis teettää avaimesta kopiota. Esimerkiksi kerrostaloissa avaimet joutuu hankkimaan isännöitsijän kautta.

avain tarkastelun alla (copyright YLE/videokuvaa)Kului vuosia ja yllätys olikin sitten suuri, kun Virtanen meni ensi kertaa tilaamaan kopiota avaimestaan. Avainkorttia ei enää tarvittu, koska Abloyn ura-avaimen eli Profile-avaimen patentti oli mennyt vanhaksi.

- Sopimuksessa ei ole sanaakaan siitä, että minun avaimeni turvataso laskee myöhemmin halvan avaimen tasolle. Nyt niitä avaimen runkoja voi tehdä kuka tahansa. Se on kaukana lukkoseppätasosta, kun marketin pikasuutarilla teetetään avaimia, Virtanen ihmettelee.

Ura-avaimen patentti ja sen myötä avaimen kopiosuojaus meni umpeen jo vuonna 1996 eli vain neljä vuotta sen jälkeen, kun lukkojärjestelmä oli Virtaselle myyty. Kopiosuojauksen loppumisesta ei lukenut sopimuksessa mitään.

- Ylipäätäänkään emme ole lähteneet kertomaan sellaisia oleellisia seikkoja, jotka on lainsäädännössä mainittu. Esimerkiksi patentin kestoikä on 20 vuotta maksimissaan, vastaa Abloyn markkinointipäällikkö Jukka Jokinen.

Ura-avaimet voi kopioida vaikka markettisuutarilla

Me keräsimme toimituksen kotiavaimet yhteen ja kävimme kuudessa eri suutarissa. Tulos oli, että jokainen kopioi ura-avaimia ilman avainkorttia.

Yksi suutarinliikkeistä oli suutari Mohamed Dsoukin omistama helsinkiläinen Suutari Alladin. Dsouki kopio ura-avaimia, mutta Abloyn uudempaa avainmallia, mustapäistä Execiä ei, koska avaimen patentti on vielä voimassa.

- Exec on luvanvarainen avain. Teillä pitää olla kortti ja kortin kanssa menette valtuutettuun lukkoseppäliikkeeseen, Dsouki neuvoo.

Suutareilla on piraattiaihioita, joissa kopioavaimet syntyvät. Abloy kuitenkin haluaisi, että kaikki ura-avaimet tehtäisiin edelleen patentin raukeamisen jälkeenkin Abloyn Joensuun tehtaalla.

- Laissa sanotaan, että patentti voimassa tietyn ajan. Kun patentti loppuu, on avain vapaata riistaa, Dsouki toteaa.

Tällä hetkellä kotioviin myydään paljon Abloy Execiä. Moni ei tiedä, että viiden vuoden päästä kuka tahansa voi kopioida sitä kuten nyt ura-avainta - eli täysin ilman lupapapereita. Dsouki arvelee, että jahka patentti raukeaa, niin suutarit kopioivat sitäkin kuten nyt ura-avaimia.

Abloyn nettisivuilla Execiä suositellaan avainturvallisuutta vaativiin kohteisiin. Kopiosuojauksen eräpäivästä ei mainita sanaakaan.

- Näissä tilanteissa, joissa asiakkaan kanssa keskustellaan, kerromme patenttiasioista. Minä en pysty suoralta kädeltä sanomaan, missä papereissa meillä lukee tämä patenttiasia, Jokinen Abloylta sanoo.

Valtuutetut lukkosepät eivät kopioi ura-avaimia

Omituista on, että vaikka suutarit tekevät ura-avaimesta kopioita ilman avainkorttia, niin Abloyn valtuuttamat lukkosepät eivät niin tee – eivät, vaikka patentin raukeamisesta on 12 vuotta, ja lukkosepät ovat siitä lähtien tehneet avaimista kopioita täysin luvallisesti.

- Vuosia sitten lukkoliikkeet tekivät teollisuuden kanssa päätöksen, että kerran asiakkaalle annettua lupausta ei petetä. Jos avain on suojattu, niin me noudatamme samaa käytäntöä, vaikka patentti vanheneekin, kertoo Suomen Ykkösturvan Oulunkylän liikkeen johtaja Jorma Ikävalko.

Suutareihin Abloylla ei ole määräysvaltaa. Niihin Abloylla ei ole minkäänlaista sopimus- tai edes keskustelusuhdetta ainakaan Abloyn Jokisen mukaan. Lukkoliikkeisiin Abloyn suhde onkin sitten sitäkin voimakkaampi. Ikävalkonkin johtamasta liikkeestä löytyy vain Abloyn avainjärjestelmiä – mekaanisella tai sähköisellä avaimella ja jopa biometrisen tunnistamisen kera.

Abloylla onkin määräävä markkina-asema ovien lukkojärjestelmissä, vaikka luvut ovat Abloyn markkinointipäällikölle vaikeita kertoa ainakin julkisesti.

Mikä sitten on Abloyn markkinaosuus?

- Avaimissako? Se on vähän mutkikkaampi kysymys. Se on hankala arvioida ainakaan näin julkisesti, Jokinen vastaa.

Joka tapauksessa markkinaosuus lukkojärjestelmissä on mitä ilmeisemmin todella suuri. Suomen markkinoilla Abloyn ainoa kilpailija lukkojärjestelmissä on tällä hetkellä Kaba. Abloyn oman arvion mukaan yli 90 prosentissa Suomen ovista on Abloyn valmistaman lukkosisältö. Abloy on siis kiistatta vahva tekijä Suomen markkinoilla.

Kilpailuvirasto tutkii Abloyn markkina-asemaa

Määräävä markkina-asema ei sinänsä ole kielletty, mutta sen väärin käyttäminen sitä vastoin on.

Kilpailuvirasto tutkii paraikaa, käyttääkö Abloy määräävää markkina-asemaansa väärin. Laaja jo kaksi vuotta sitten keväällä alkanut tutkinta on kesken, eikä Abloy halua kommentoida keskeneräistä asiaa.

Kilpailuvirasto selvittää, estääkö Abloy säännöillään kilpailijoiden tuotteiden ja logojen esilläoloa lukkoalan liikkeissä. Lisäksi virasto tutkii, rankaiseeko Abloy kilpailijan tuotteita myyviä liikkeitä korkeammilla hinnoilla kuin muita.

Tutkinnassa on myös, miksi Abloyn valtuuttamat lukkosepät eivät saa kopioida avaimia, joiden kopiosuojaus on mennyt umpeen.

Oli miten oli, mitä vähemmän alalla on kilpailua, sitä huonompi on kuluttajan asema.

Uudelleensarjoitus on kallis investointi

Virtasen avain ei ole ollut turvallinen yli kymmeneen vuoteen.

Kysyimme Abloylta ja sen ainoalta kilpailijalta Kabalta, mitä maksaisi avainten päivittäminen kopiosuojatuiksi. Talossa on kuusi lukkoa ja kuusi avainta.
Lukot voi sarjoittaa Abloyn Execille runsaalla kuudella sadalla eurolla. Muissa avaimissa pelkkä sarjoitus ei riitä, vaan myös avainpesät pitää uusia. Kabassa kopiosuojausaika on pidempi kuin Abloyssa.

Ura-avainjärjestelmän uusiminen

Avain hinta kopiosuojaus voimassa
Abloy Exec 624,39 € 2013
Abloy Protec 1 066,80 € 2018
Kaba expert 690 € 2021
Kaba GeGe Extra 690 € 2022

Hinnat: Ykkösturva /Oulunkylä ja Helsingin Lukkonikkari Oy

Tapani Virtasta investointi ei houkuttele.

virtanen (copyright YLE/videokuvaa)- Myydään turvallisuutta, mutta sitä ei kuitenkaan saa, eikä edes ilmoiteta milloin turvallisuus loppuu. Kaikista suurin tappio on aatteellinen tappio, Virtanen valittelee.

Maarit Åström-Kupsanen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.