Hyppää pääsisältöön

Harmonikkavirtuoosi Maria Kalaniemi

Kansainvälisesti tunnettu harmonikan taitaja Maria Kalaniemi oli 1990-luvulla yksi kotimaisen nykykansanmusiikin nousun keskeisistä nimistä.

Tietolaatikko

Ellin polkka. Kansansävelmä. Kalaniemi, Maria (sov).

Espoolainen Maria Kalaniemi (s. 1964) nousi laajempaan tietoisuuteen voittaessaan Kultainen harmonikka -kisan vuonna 1983. Hän opiskeli Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla vuosina 1983-1991.

Kalaniemen virtuositeetille on olut käyttöä mm. Niekussa, Helsingin Kaksrivisnaisissa ja Ramunderissa sekä Katri Helenan, Anna-Kaisa Liedeksen ja Vesa-Matti Loirin yhtyeissä.

Hänen omaa nimeään kantavia kokoonpanoja ovat olleet mm. Maria Kalaniemi & Aldargaz ja Maria Kalaniemi Trio. Kalaniemi kuuluu myös modernin harmonikansoiton kansainväliseen super-ryhmään nimeltä Accordion Tribe.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto