Hyppää pääsisältöön

A-talk väittelee Marski-animaatiosta

Marsalkasta, sisällissodasta ja kiistellystä Uralin perhosesta puhuvat ohjaaja Katariina Lillqvist, kenraali Gustav Hägglund ja poliitikot Minna Sirnö ja Bjarne Kallis.

Tietolaatikko

Katariina Lillqvistin ohjaama Uralin perhonen sai Tampereen elokuvajuhlilla 2008 parhaan kotimaisen animaation palkinnon.

Ohjelman esittely A-talkin nettisivuilla:

Poliisipartio valvoi järjestystä Katariina Lillqvistin animaatioelokuvan Uralin perhonen ennakkonäytöksessä Tampereella. Syy oli se, että elokuvassa marsalkka Mannerheim esitetään homona.

Nukke-elokuvasta ovat vimmastuneet niin kenraalit kuin kansanedustajatkin. Arvostelijat väittävät elokuvan häpäisevän Mannerheimin muistoa ja loukkaavan suuria kansalaisryhmiä. Elokuvan on sanottu myös repivän tietoisesti auki 90 vuoden takaisia kansalaissodan haavoja ja siinä on nähty punaisten kostoa Mannerheimille.

Ohjaaja sanoo kertoneensa Mannerheimista saman tarinan, jota hänen kotikulmillaan Tampereen Pispalassa on pitkään kerrottu. Hänen mukaansa elokuvassa ei ole kuitenkaan kyse Mannerheimin homoudesta. Hän sanoo haluavansa herättää keskustelua Mannerheim-myytistä.

Katariina Lillqvist on tamperelainen elokuvaohjaaja, Suomen kansainvälisesti tunnetuin animaatioelokuvien ohjaaja. Hän sanoo haluavansa herättää Uralin perhonen -elokuvallaan keskustelua Mannerheim-myytistä.

Kenraali Gustav Hägglund oli puolustusvoimien komentaja vuosina 1994-2001. Hägglundin mukaan elokuva häpäisee Mannerheimin muistoa ja sen tekijöiden pitäisi hävetä.

Minna Sirnö on tamperelainen kansanedustaja (vas). Hän mielestään elokuva tekee Mannerheimistä inhimillisemmän. Hän kysyy, kertooko elokuvan herättämä reaktio yhteiskunnassamme kytevästä homovihasta.

Bjarne Kallis on kansanedustaja (kd). Hän paheksuu sitä, että valtio tukee taidetta, joka loukkaa suuria kansalaisryhmiä. Hänen mukaansa elokuva ei vähennä Mannerheimin työn arvoa, mutta langettaa sen päälle varjon.