Hyppää pääsisältöön

Ihmisiä maaliskuussa 1966

Maaliskuu on kevään ensimmäinen ja talven viimeinen kuukausi. Vuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa käsitellään mm. ortodoksien suurta paastoa, joka osuu maaliskuulle sekä orastavan kevään aiheuttamista muutoksista luonnossa ja eläimissä.

Kirkkoherra Väinö Ihatsu Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta kertoo paastosta ja pääsiäisestä ortodoksisessa kirkossa. Paastoon liittyvistä tieteelllisistä seikoista kertoo puolestaan hyviin tapoihin kannustajana tunnettu professori Toivo Rautavaara.

Pääsiäisen lisäksi ohjelmassa käsitellään lumimassoista syntyvää riesaa. Etenkin Helsinkiin kasautuu tuhansien kuormien lumivuori, ja Pohjanmaalla savinen maa ei ime sulavesiä, joten joet tulvivat.

Korkeasaaren eläintarhan kissaeläimillä alkavat maaliskuussa levottomat ajat, kun paine pariutumiseen kasvaa. Tosin intendentti af Enehjelm kertoo, että kaikki ulkomaiset kissaeläimet eivät ole sesonkimouruajia, vaan jollain nk. kissojen maaliskuu voi olla joka kuukausi.

Maaliskuu on kovina talvina jäänmurtajien työaikaa. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee Tarmo-aluksella. Haastattelussa ovat kapteeni Viljo Aalto ja pursimies Mauno Heikkilä.

Ohjelmassa kerrotaan, että ensimmäinen yritys Ahvenanmeren jäämassojen murskaamiseksi tehtiin vuonna 1871 Posteljooni-nimisellä höyryaluksella. Hanke ei kuitenkaan onnistunut.