Hyppää pääsisältöön

Ihmisiä maaliskuussa 1966

Maaliskuu on kevään ensimmäinen ja talven viimeinen kuukausi. Vuonna 1966 tehdyssä ohjelmassa käsitellään mm. ortodoksien suurta paastoa, joka osuu maaliskuulle sekä orastavan kevään aiheuttamista muutoksista luonnossa ja eläimissä.

Kirkkoherra Väinö Ihatsu Tampereen ortodoksisesta seurakunnasta kertoo paastosta ja pääsiäisestä ortodoksisessa kirkossa. Paastoon liittyvistä tieteelllisistä seikoista kertoo puolestaan hyviin tapoihin kannustajana tunnettu professori Toivo Rautavaara.

Pääsiäisen lisäksi ohjelmassa käsitellään lumimassoista syntyvää riesaa. Etenkin Helsinkiin kasautuu tuhansien kuormien lumivuori, ja Pohjanmaalla savinen maa ei ime sulavesiä, joten joet tulvivat.

Korkeasaaren eläintarhan kissaeläimillä alkavat maaliskuussa levottomat ajat, kun paine pariutumiseen kasvaa. Tosin intendentti af Enehjelm kertoo, että kaikki ulkomaiset kissaeläimet eivät ole sesonkimouruajia, vaan jollain nk. kissojen maaliskuu voi olla joka kuukausi.

Maaliskuu on kovina talvina jäänmurtajien työaikaa. Toimittaja Yrjö Länsipuro vierailee Tarmo-aluksella. Haastattelussa ovat kapteeni Viljo Aalto ja pursimies Mauno Heikkilä.

Ohjelmassa kerrotaan, että ensimmäinen yritys Ahvenanmeren jäämassojen murskaamiseksi tehtiin vuonna 1871 Posteljooni-nimisellä höyryaluksella. Hanke ei kuitenkaan onnistunut.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto