Hyppää pääsisältöön

Riders ja Backsliders

Dokumentti vuodelta 1987 esittelee moottoripyöräilevän nuorison harrastuksia kaupungissa ja luonnon helmassa. Ohjelman keskiössä on bikerbändi Backsliders.

Tietolaatikko

1980- ja 90-lukujen taitteessa Backslidersin vahvistukseksi tuli Albert Järvinen. Nimellä Flashbacksliders syntyi vuonna 1990 yhteislevy Let´s Go Rockin´ Tonight.
Backslidersin toiminta hiipui 90-luvulla, kun Marko Hirsman aktiviteetti suuntautui yhä enemmän jengikuvioihin. Hänen johtamansa Overkill MC pääsi Helvetin Enkelien ensimmäiseksi suomalaiseksi ehdokasjäseneksi. Hirsma kuitenkin erosi klubista ja perusti Undertakers MC:n, joka haki kilpailevan Bandidos-järjestön jäsenyyttä.
Moottoripyöräkerhojen välillä ja sittemmin myös niiden sisällä käytiin aseellista sotaa. Hirsma sai tuomion kranaatti-iskusta Hell´s Angelsien kerhotilaan. Kaksi Bandidosin jäsentä ampui entisen johtajansa vuonna 2001.

Dokumentti lähtee liikkeelle Lepakkoluolan kellarista, jonne pian talonvaltauksen jälkeen kotiutui muiden ohella myös pyörien rassaajia.

Biker-kuviot olivat 80-luvulla vielä sen verran pienet, että harrikkamiehet ja brittimotoristit mahtuivat samoihin bileisiin. Meno oli muutenkin varsin perinteistä viikonloppuhulinaa verrattuna 90-lukuun, jolloin aseellinen jengiväkivalta astui kuvaan.

Lepakon uumenista nousi esiin myös Backsliders-yhtye, joka kertoo löytäneensä nimensä englannin sanakirjasta. Bändin alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Marko Hirsma, Dan Eklund ja Ana Haglund.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto