Hyppää pääsisältöön

Riders ja Backsliders

Dokumentti vuodelta 1987 esittelee moottoripyöräilevän nuorison harrastuksia kaupungissa ja luonnon helmassa. Ohjelman keskiössä on bikerbändi Backsliders.

Tietolaatikko

1980- ja 90-lukujen taitteessa Backslidersin vahvistukseksi tuli Albert Järvinen. Nimellä Flashbacksliders syntyi vuonna 1990 yhteislevy Let´s Go Rockin´ Tonight.
Backslidersin toiminta hiipui 90-luvulla, kun Marko Hirsman aktiviteetti suuntautui yhä enemmän jengikuvioihin. Hänen johtamansa Overkill MC pääsi Helvetin Enkelien ensimmäiseksi suomalaiseksi ehdokasjäseneksi. Hirsma kuitenkin erosi klubista ja perusti Undertakers MC:n, joka haki kilpailevan Bandidos-järjestön jäsenyyttä.
Moottoripyöräkerhojen välillä ja sittemmin myös niiden sisällä käytiin aseellista sotaa. Hirsma sai tuomion kranaatti-iskusta Hell´s Angelsien kerhotilaan. Kaksi Bandidosin jäsentä ampui entisen johtajansa vuonna 2001.

Dokumentti lähtee liikkeelle Lepakkoluolan kellarista, jonne pian talonvaltauksen jälkeen kotiutui muiden ohella myös pyörien rassaajia.

Biker-kuviot olivat 80-luvulla vielä sen verran pienet, että harrikkamiehet ja brittimotoristit mahtuivat samoihin bileisiin. Meno oli muutenkin varsin perinteistä viikonloppuhulinaa verrattuna 90-lukuun, jolloin aseellinen jengiväkivalta astui kuvaan.

Lepakon uumenista nousi esiin myös Backsliders-yhtye, joka kertoo löytäneensä nimensä englannin sanakirjasta. Bändin alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Marko Hirsma, Dan Eklund ja Ana Haglund.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit