Hyppää pääsisältöön

Matematiikka osana kulttuuria

Maailma ja maailmankuva –ohjelmasarjan toisessa osassa pohditaan matematiikan suhdetta muihin tieteisiin ja toisiin elämänaloihin. Hannu Reimen haastateltavana on Juha Oikkonen Helsingin yliopistosta.

Tietolaatikko

Länsimaisella filosofialla on yli 2500-vuotisen historiansa aikana ollut läheinen yhteys matematiikkaan. Monet filosofian historian suuret nimet – muun muassa Descartes ja Leibniz - olivat matemaatikoita, ja heidät mainitaan myös matematiikan historiassa keskeisinä hahmoina.

Matematiikka on yleismaailmallista. Se on riippumatonta kansallisista intohimoista, poliittisesta vallasta ja suhdanteista.

Vaikka matematiikka on abstraktia ja käsitteellistä, siitä on kuitenkin hyötyä mitä käytännöllisimmissä asioissa.

Matematiikkaa voidaan soveltaa lähes kaikkiin mahdollisiin toimiin kirvesmiehen ja ompelijan töistä avaruuslentoihin.

Yliopistonlehtori Juha Oikkonen on pitänyt Helsingin yliopistossa luentosarjaa aiheesta Luvut ja äärettömyys. Tarkoituksena oli herättää kiinnostusta matematiikkaan myös muissa kuin varsinaisissa matematiikan opiskelijoissa.

”Se oli onnistunut siinä mielessä, että se oli hauskaa", kertoo Oikkonen.

Oikkonen mainitsee filosofian opiskelijoiden kiinnostuksen matematiikan kurssiin.

Matematiikasta ei ole haittaa pinttyneimmällekään humanistille, päinvastoin. ”Siitä ei ole kenellekään vahinkoa. Ei ole sellaista alaa, jota oikeasti opiskellessa voisi matematiikan välttää.”

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto