Hyppää pääsisältöön

Matematiikka osana kulttuuria

Maailma ja maailmankuva –ohjelmasarjan toisessa osassa pohditaan matematiikan suhdetta muihin tieteisiin ja toisiin elämänaloihin. Hannu Reimen haastateltavana on Juha Oikkonen Helsingin yliopistosta.

Tietolaatikko

Länsimaisella filosofialla on yli 2500-vuotisen historiansa aikana ollut läheinen yhteys matematiikkaan. Monet filosofian historian suuret nimet – muun muassa Descartes ja Leibniz - olivat matemaatikoita, ja heidät mainitaan myös matematiikan historiassa keskeisinä hahmoina.

Matematiikka on yleismaailmallista. Se on riippumatonta kansallisista intohimoista, poliittisesta vallasta ja suhdanteista.

Vaikka matematiikka on abstraktia ja käsitteellistä, siitä on kuitenkin hyötyä mitä käytännöllisimmissä asioissa.

Matematiikkaa voidaan soveltaa lähes kaikkiin mahdollisiin toimiin kirvesmiehen ja ompelijan töistä avaruuslentoihin.

Yliopistonlehtori Juha Oikkonen on pitänyt Helsingin yliopistossa luentosarjaa aiheesta Luvut ja äärettömyys. Tarkoituksena oli herättää kiinnostusta matematiikkaan myös muissa kuin varsinaisissa matematiikan opiskelijoissa.

”Se oli onnistunut siinä mielessä, että se oli hauskaa", kertoo Oikkonen.

Oikkonen mainitsee filosofian opiskelijoiden kiinnostuksen matematiikan kurssiin.

Matematiikasta ei ole haittaa pinttyneimmällekään humanistille, päinvastoin. ”Siitä ei ole kenellekään vahinkoa. Ei ole sellaista alaa, jota oikeasti opiskellessa voisi matematiikan välttää.”

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto