Hyppää pääsisältöön

Tieteellinen ja uskonnollinen maailmankatsomus

Maailma ja maailmankuva –sarjan tässä jaksossa Hannu Reimen pohdintojen aiheina ovat brittitutkija Daniel Harbourin käsitykset kahdesta erilaisesta maailmankatsomuksesta.

Harbour asettaa vastakkain kaksi maailmankatsomusta. Niistä toinen johtaa tieteeseen ja tietomme lisääntymiseen maailmasta, toinen uskontoon.

”Toinen alkaa pienimmällä mahdollisella määrällä oletuksia ja myöntää, että ne voivat olla vääriä ja kenties vaativat tarkistusta. Toinen alkaa rönsyävällä käsityksellä siitä, millainen maailma on, ja kieltäytyy hyväksymästä oletustensa mahdollista tarkistamista myöhemmin.”

Ensin mainitsemaansa käsitystä Harbour kutsuu spartalaiseksi meritokratiaksi ja jälkimmäistä barokkimonarkiaksi.

"Sparta" viittaa tässä yhteydessä maailmankatsomuksellisten oletusten minimaalisuuteen. Meritokratia siihen, että tällaiset oletukset on oikeutettava havainnoilla ja päättelyllä.

Barokkimaisia maailmankatsomuksia ovat uskonnolliset käsitykset maailman rakenteesta ja synnystä, samoin suuret metafyysiset järjestelmät, Hegelin filosofia, Platonin ideaoppi ja monet muut.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto