Hyppää pääsisältöön

Orvokki aloitti television kabareekauden

Ylioppilasteatterin pasifististen ja kaksinaismoraalia irvailevien Orvokkien tv-versio herätti vanhoillisten tv-katsojien vihat.

Tietolaatikko

Kapinallisen mallioppilaan laulu. Säv. ja sov. Kaj Chydenius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1967.
Katastrofilauluja naisille (1). Säv. Fredrik Pacius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1967. (HUOM. Koska esityksen alkuperäisversiosta ei ole säilynyt kokonaista esityskelpoista versiota, oheiseen leikkeeseen on liitetty kappaleen alkuosa 29.10.1966 esitetystä Matti Kuuslan Me krokotiilit -ohjelmasta.)
Katastrofilauluja naisille (2). Säv. ja sov. Kaj Chydenius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1967.
John F. Wuorinen (Vietnam-laulu 1). Säv. Kaj Chydenius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1966. Lauluun kuuluu esittely: "Näin kirjoitti maallikkosaarnaja, luutnantti John F. Wuorinen, PA, Penssylvania, päivää ennen hajoamistaan Dong Soaissa."
Gordon (Vietnam-laulu 2). Säv. Kaj Chydenius, san. Matti Rossi. Levytetty vuonna 1966.
Seison torilla (Le Deserteur). Säv. ja san. Boris Vian, suom. Tuula Saarikoski. Levytetty vuonna 1970.

Orvokki-kabareet syntyivät vuonna 1966 radion teatteriosaston tilauksesta. Ylioppilasteatteri valmisti radiolle viisi ohjelmaa, joiden sketsit ja laulut käsittelivät mm. rutiininomaista nimikristillisyyttä, seksuaalisuutta, pönäkkää kulttuurielitismiä, ravintoloiden vahtimestareita, isänmaallisuutta ja sotaa.

Radiokabareet saivat kuuntelijoiltaan enimmäkseen kiitosta, mutta televisiossa esitetty kooste Orvokkien parhaista paloista nostatti valtakunnallisen vastareaktion.

Sovinnaista käytöstä ironisoivaa "Kapinallisen mallioppilaan laulua" pidettiin opettajainhuoneissa nuorisoa villitsevänä.

Marja-Leena Mikkolan kirjoittamat "katastrofilaulut" saivat innoituksensa Suomen naisjärjestöjen keskusliiton suunnitelmasta valmistaa nuoria naisia yhteiskunnan jäsenyyteen mm. ensiapu- ja katastrofipalvelun avulla.

Suunnitelman laatijat nojasivat omakohtaisiin kokemuksiinsa 1940-luvun vapaaehtoisesta työpalvelusta. 1960-luvun pasifistiselle polvelle se kuulosti lähinnä nuorison militarisoinnilta.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto