Hyppää pääsisältöön

Orvokki aloitti television kabareekauden

Ylioppilasteatterin pasifististen ja kaksinaismoraalia irvailevien Orvokkien tv-versio herätti vanhoillisten tv-katsojien vihat.

Tietolaatikko

Kapinallisen mallioppilaan laulu. Säv. ja sov. Kaj Chydenius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1967.
Katastrofilauluja naisille (1). Säv. Fredrik Pacius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1967. (HUOM. Koska esityksen alkuperäisversiosta ei ole säilynyt kokonaista esityskelpoista versiota, oheiseen leikkeeseen on liitetty kappaleen alkuosa 29.10.1966 esitetystä Matti Kuuslan Me krokotiilit -ohjelmasta.)
Katastrofilauluja naisille (2). Säv. ja sov. Kaj Chydenius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1967.
John F. Wuorinen (Vietnam-laulu 1). Säv. Kaj Chydenius, san. Marja-Leena Mikkola. Levytetty vuonna 1966. Lauluun kuuluu esittely: "Näin kirjoitti maallikkosaarnaja, luutnantti John F. Wuorinen, PA, Penssylvania, päivää ennen hajoamistaan Dong Soaissa."
Gordon (Vietnam-laulu 2). Säv. Kaj Chydenius, san. Matti Rossi. Levytetty vuonna 1966.
Seison torilla (Le Deserteur). Säv. ja san. Boris Vian, suom. Tuula Saarikoski. Levytetty vuonna 1970.

Orvokki-kabareet syntyivät vuonna 1966 radion teatteriosaston tilauksesta. Ylioppilasteatteri valmisti radiolle viisi ohjelmaa, joiden sketsit ja laulut käsittelivät mm. rutiininomaista nimikristillisyyttä, seksuaalisuutta, pönäkkää kulttuurielitismiä, ravintoloiden vahtimestareita, isänmaallisuutta ja sotaa.

Radiokabareet saivat kuuntelijoiltaan enimmäkseen kiitosta, mutta televisiossa esitetty kooste Orvokkien parhaista paloista nostatti valtakunnallisen vastareaktion.

Sovinnaista käytöstä ironisoivaa "Kapinallisen mallioppilaan laulua" pidettiin opettajainhuoneissa nuorisoa villitsevänä.

Marja-Leena Mikkolan kirjoittamat "katastrofilaulut" saivat innoituksensa Suomen naisjärjestöjen keskusliiton suunnitelmasta valmistaa nuoria naisia yhteiskunnan jäsenyyteen mm. ensiapu- ja katastrofipalvelun avulla.

Suunnitelman laatijat nojasivat omakohtaisiin kokemuksiinsa 1940-luvun vapaaehtoisesta työpalvelusta. 1960-luvun pasifistiselle polvelle se kuulosti lähinnä nuorison militarisoinnilta.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto