Hyppää pääsisältöön

Hapuoja ja Sarmanto panivat musiikilliset hynttyyt yhteen

Sopraano Maija Hapuojan ja pianisti Heikki Sarmannon yhteistyö synnytti 1970-luvulla fuusiomusiikkia, jossa jazz ja klassinen laulu yhdistyivät.

Tietolaatikko

Duke and Trane. Säv. Heikki Sarmanto, san. Aina Swan Cutler.
For Juan. Säv. Heikki Sarmanto.

Jazzsäveltäjä Heikki Sarmanto (s. 1939) on saanut oppinsa Sibelius-Akatemiassa ja Berklee School of Musicissa. Hän nivoi jazzin ja klassisen taidemusiikin aineksia yhteen jo vuonna 1970 Marat-tilaustyössä (1970), jossa oli mukana oopperalaulaja Taru Valjakka.

Pitkä yhteistyö sopraano Maija Hapuojan (s. 1948) alkoi vuonna 1971. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin Pentti Saarikosken tekstiin perustuva Onnen aika, jossa jazzilliset ja lied-laulun piirteet yhdistyivät. Iltatähdessä vuonna 1973 myös runoilija itse lausui näytteen kokoelmasta. Haastattelussa hän pitää itseään täysin epämusikaalisena, mutta kertoo runojensa kääntyvän säveltäjien mukaan säveliksi "käsissä". Sarmanto löysi Saarikosken mukaan Onnen ajasta jotain, mikä jäi kirjallisuuskriitikoilta huomaamatta: sen ihonalaisen voiman, joka tekstissä on.

Vuonna 1978 sai ensiesityksensä newyorkilaisen St. Peterin kirkon vihkiäisiin tilattu jazzmessu New Hope Jazz Mass, joka kuultiin myös Newportin jazzfestivaalilla. Duke Ellingtonille ja John Coltranelle omistettu Duke and Trane on osa messua.

For Juan julkaistiin Maija Hapuojan levyllä The Voice vuonna 1980.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto