Hyppää pääsisältöön

Sellu tulee Brasiliasta

Samaan aikaan kun tehtaita suljetaan Suomessa, Stora Enso rahtaa Brasiliassa valmistamaansa sellua Oulun tehtaalleen. Metsäteollisuuden rakennemuutos on siirtämässä sellun tuotantoa pysyvästi eteläiselle pallonpuoliskolle.

Syyskuun lopulla 2007 päätin tehdä ohjelman metsäteollisuuden megatrendistä eli siitä, kuinka on yhä todennäköisempää että ainakin sellun ja varmaan myös paperin tuotannosta kasvava osa siirtyy etelään. Tuntui, ettei asiasta ollut juuri puhuttu julkisuudessa, vaikka ilmeiset syyt olivat kaikkien tiedossa:
 
Euroopassa, Suomen paperiteollisuuden markkina-alueella monien paperituotteiden kysyntä on hyytynyt tai kääntynyt laskuun. Sen sijaan kysyntä kasvaa kehittyvissä maissa: Kiinassa, muualla Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa, Venäjälläkin. Niissä varsinkin sellun tuottaminen on hullunhalpaa verrattuna Suomeen.
 
Kyselin alan asiantuntijoilta, mitkä tehtaat voisivat olla tappolistalla, jos Suomessa alettaisiin sulkea tuotantoa. Mainituksi tuli mm. Kemijärven sellu. Kävin siellä kysymässä tunnelmia kuivauskoneen hoitajalta Erkki Sivosuolta. Hänellä riitti tuolloin vielä uskoa tulevaisuuteen.
 
Kuvausmatkalla Brasiliassa puuntuotannon tehokkuus tuntui hämmentävältä. Stora Enson puoliksi omistamat plantaasit puskevat raaka-ainetta 10-20 kertaa nopeammin kuin suomalainen metsä. Siisteiltä puupelloilta seitsenvuotiaat, täysikasvuiset ja tasalaatuiset rungot on niin helppo kerätä, ettei kalleimpia metsäkoneita tarvita lainkaan. Sekin säästää. Eukalyptussellu ei pysty korvaamaan havupuusellua, mutta ei hätää: mäntyplantaasit on jo istutettu.
 
Ei ihme, että Stora Enson puoliksi omistama sellutehdas Eunápolisin pikkukaupungissa on rakennettu viimeisen päälle miellyttävän näköiseksi. Valvomossa on puuta ja lasia, nahkasohvia ja kukka-asetelmia. Palkka on hyvä eikä tehdas edes haise. Työntekijöiden ainoa huoli se, ettei heillä ole firman puolesta klubitiloja.
 
Vaikka Stora-Enso sulkee tehtaitaan Suomessa, se harkitsee uuden sellutehtaan rakentamista joko Uruguayihin tai Brasiliaan – plantaasit ovat jo kasvamassa eteläisessä Brasiliassa.
 
Lisäksi Veracelin tehtaan kapasiteetti aiotaan kaksinkertaistaa ja sen plantaaseja vastaavasti laajentaa.
 
Yllättävän harva kommentaattori sanoi asian niin kuin Stora Enson Latinalaisen Amerikan toimintojen johtaja Nils Grafström MOT:n haastattelussa: sellun tulevaisuus on siellä, missä puu on halpaa. Kun on nähnyt Brasilian plantaasit, Grafströmiä on helppo uskoa, ikävä kyllä.
Veracelilta tulee joka viikko jo useita laivalastillisia sellua myös Suomeen, Stora Enson Oulun tehtaalle. Tähän mennessä sellua on tullut yli 800.000 tonnia.
 
Kävi vähän surku Erkki Sivosuota ja vanhaa, kuhmuista Kemijärven tehdasta..
 
Tuotanto Kemijärven tehtaalla päättyy huhtikuun lopussa 2008. Erkki Sivosuon työsuhde loppuu heinäkuun viimeinen päivä. Tulevaisuudesta hänellä ei ole tietoa.
 
Maattomien liikkeen jäsenet järjestivät maaliskuun 2008 alussa mielenosoituksen Stora-Enson eukalyptusviljelmillä Etelä-Brasiliassa. Monet liikkeen jäsenet ovat työttömäksi joutuneita maatyöläisiä, jotka nykyisin asuvat hökkelikylissä puuplantaasien vieressä.

Puita kaataneet mielenosoittajat karkotettiin paikalta ampumalla heitä kumiluodeilla.

Kommentit