Hyppää pääsisältöön

Aavikolta Jerusalemiin

"Menneisyys ja nykyisyys nivoutuvat kaikkialla Israelissa yhteen." Matkakertomus vie Negevin autiomaasta Jerusalemiin vuonna 1967.

Matka alkaa Israelin etäläosasta, Arabian ja Siinain autiomaiden väliltä, Negevin aavikolta.

Beduiinien luonnonlaitumilta matkataan Beerseban ja Kuolleenmeren ikiaikaisiin maisemiin.

Matkalla Jerusalemiin tavataan Schweitzer-palkittu lääkäri Benjamin Ben-Assa, ja vieraillaan israelilaisen perheen luona Jerusalemin lähiössä.

Monikulttuurisen ja -kielisen Israelin väestö koostuu suurimmaksi osaksi eri puolilta maailmaa muuttaneista juutalaissiirtolaisista ja heidän jälkeläisistään. Asukkaista 20 prosenttia on arabeja.

Teksti: Rita Landström

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto