Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset

LAPSEN KASVUHORMONIHOITO

"Leikki-ikäiselle pojallemme ollaan tutkimusten jälkeen aloittamassa kasvuhormonikorvaushoitoa. Haluaisin tietää tästä hoidosta enemmän, mahdolliset sivuvaikutukset arveluttavat, samoin kuin se, kuinka pitkäaikainen hoito on kyseessä."

Kasvuhormonia käytetään lapsilla lyhytkasvuisuuden hoitoon. Lapset ovat tavallisesti muuten aivan terveitä. Käytettävä kasvuhormoni on ihmisen oma, mutta se tehdään DNA-tekniikalla ja tuotetaan bakteereissa. Koska hormoni on ihmisen oma, on hoidolla harvoin mitään sivuvaikutuksia. Hoitoa voidaan periaatteessa jatkaa niin kauan, kunnes luutumislinjat luutuvat, eli luitten kasvuvara loppuu. On kuitenkin hankala etukäteen ennustaa, kuinka kauan hoito kestää.

KIHTIKYHMYT

"Kysyisin sormiin ilmaantuneista isoista pallukoista tai kyhmyistä, ne ovat jopa marmorikuulan kokoisia. Voivatko ne liittyä kihtiin, olen semmoista kuullut? Mitä näille pateille voisi tehdä?"

Kyllä nuo kihtikyhmyiltä kuulostavat. Kihdissä elimistön uraatti- eli virtsahappopitoisuus on korkea. Kyhmyt syntyvät kun virtsahappokiteet kerääntyvät nivelen pintaan ja aiheuttavat siellä tulehdusreaktion, tavallisesti isovarpaan tyviniveleen. Myöhäisvaiheessa, kun kiteitä on monessakin kohdassa elimistöä, kyhmyjä saattaa tulla muuallekin, kuten vaikka sormiin. Lähtökohtaisesti näitä pehmeitä patteja ei mitenkään poisteta tai tyhjennetä.

TUOKSUALLERGIAT

"Minua kiinnostavat tuoksuallergiat. Mistä ne syntyvät ja miten niitä voi hoitaa?"

Kyse on enemmänkin keskushermoton ylireaktiosta joillekin hajuille kuin varsinaisesta allergiasta. Täsmälääkettä ei ole olemassa. Kotioloissa voi toki välttää esimerkiksi kemikaalien ärsyttäviä tai haittaavia hajuja Toisaalta on myös näyttöä siitä, että tällaiset hajuyliherkät ihmiset karaistuvat kestämään ainakin luonnonhajuja. Vieraita tuoksuja ei kannata siis liikaa pelätä, vaan ehkä kokeilla, tottuuko niitä sietämään.

HAMMASIMPLANTIT

"Kuinka hammasimplantti asennetaan suuhun? Mitä ainetta se implantti on ja kuinka hyviä tuloksia tällaisella operaatiolla saadaan? Ja pitääkö potilas nukuttaa?"

Kun hammas jostakin syystä joudutaan poistamaan, se lähtee juurineen. Siksi implanttia asennettaessa tehdään ensin keinojuuri, yleensä titaanista, joka porataan luuhun. Sen annetaan luutua muutama kuukausi, jonka jälkeen juureen kiinnitetään kruunu, eli hampaan näkyvä osa. Nukutus ei liene tarpeellista. Tulokset riippuvat vähän korvattavasta hampaasta, mutta onnistumisprosentti on kyllä varsin korkea.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.11.2015