Hyppää pääsisältöön

Jokelan syvä viilto

Tero Koskisen toimittamassa MOT-ohjelmassa paneuduttiin kouluammuskelun syihin ja ääri-ideologioiden leviämiseen Internetin välityksellä.

Ohjelmassa haastatellaan sisäministeriön kansliapäällikköä, syväekologia, nihilistiä ja sosiologia.

Kukaan syväekologeistakaan ei asettunut kannattamaan Jokelan kouluammuskelun tapaista ihmisten tappamista.

Myös ihmisten määrän vähentämisestä saarnannut ekologi Pentti Linkola toivoi Jokelan verilöylyn jälkeen, ettei samanlaisia tapauksia enää sattuisi. Linkola oli kuitenkin kieltäytynyt MOT-ohjelman haastattelusta.

Jokelan koulussa Tuusulassa 18-vuotias abiturientti ampui kuoliaaksi kahdeksan ihmistä 7. marraskuuta 2007.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto