Hyppää pääsisältöön

Jyräyksen ja Hessun julkkismylly

"Hyvä julkkis on sellainen, johon tavallinen ihminen voi samaistua", kiteyttää Jyrki Hämäläinen julkkiksen syvimmän olemuksen

Kun Jyrki "Jyräys" Hämäläinen kirjoitti julkkiksista niin Heikki "Hessu" Reijonen toi julkkiksia Suomeen mm. Ritari Ässän sekä Kauniit ja rohkeat.

Julkkisten elämää mm. Suosikin päätoimittajan paikalta seuranneesta Hämäläisestä kehittyi suomalaisen showbusineksen tietosanakirja. Hän ei vain kirjoittanut vaan myös toimi eri tilaisuuksien mmm. juontajana.

Näistä keikoista Hämäläinen oppi, että julkkis voi olla hyvinkin tavallinen yksityiselämässään, vaikka esiintymisen ympärille rakennettu rekvisiitta olisikin näyttävää, koska julkkisten taustalla on suuri taustajoukko managerista lähtien.

Jyräyksen ja Hessun yksi ikimuistoinen yhteiskeikka oli Ritari Ässän Suomen vierailu. Ritari Ässän itävaltalainen manageri, joka tunnettiin nimellä Hitler Jugend, yritti estää Ritari Ässän Suomeen tulon sanomalla, että Suomi on kommunistinen maa.

Rita´ri Ässä kuitenkin vakuuttui Suomen turvallisuudesta. Vierailu järjestyi ja Jyrki Hämäläinen spiikkasi tilaisuuden.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto