Hyppää pääsisältöön

Terveisiä 60-luvun Amerikasta - Kuka nyt vanhalla kaaralla kurvailee

Vanhalla ”kaaralla” ei kannata Amerikassa kurvailla. ”Kuka nyt käytetyn auton ostaisi, kun uusiakin saa olemattomalla käsirahalla”, naureskelevat Amerikkaan muuttaneet suomalaiset.

Uuden kotimaan tavat ja tottumukset ovat tulleet vuosien saatossa tutuksi, vaikka suomalaiset sukujuuret ovat arkipäivässä vahvasti läsnä. Myös kieli on säilynyt jopa Amerikassa syntyneellä jälkikasvulla.

Suomalaiset tunnetaan uudessa kotimaassaan ahkerina ja luotettavina työntekijöinä. Monen maahanmuuttajan ura on varsinainen menestystarina.

Vuosina 1870-1930 Suomesta lähti Amerikkaan lähes 400 000 siirtolaista.

Haave paremmasta elämästä, kotimaan väestönkasvu ja työttömyys olivat muuttoaallon tärkeimpiä syitä. Vilkkainta muuttoaluetta oli Pohjanmaa, jossa siirtolaisia on lähes jokaisessa suvussa.

Suomalaisia nimiä amerikkalaisissa postilaatikoissa
Suomalaisia nimiä näkyy runsaasti postilaatikoissa tietyillä alueilla. Suomalaisia nimiä amerikkalaisissa postilaatikoissa Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Pohjois-Amerikka
Omakotitalo USA:ssa
Monet suomalaiset siirtolaiset ovat menestyeet hyvin uudessa kotimaassaan. Omakotitalo USA:ssa Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Pohjois-Amerikka

Pensylvanian ja Ohion suomalaisia

Tuotanto: Yleisradio 18.11.1964
Kuvaus ja teksti: Jarkko Kuusisto
Selostus: Olavi Puusaari

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto