Hyppää pääsisältöön

Dipolin taidetapahtuma räjäytti tajuntaa 1968

Teekkarien järjestämä taidetapahtuma marssitti näkyville taiteen avantgarden ja undergroundin. Päivien tarkoituksena oli nostaa esiin nuorta taidetta ja näyttää että sitä on paljon.

Tapahtumassa olivat edustettuina poptaide, happening, underground-elokuva, rock, sarjakuvat, tietokonetaide ym. virallisen taidemaailman ulkopuoliset ilmiöt.

Dipolin nähtävyyksiin ja ohjelmistoon kuuluivat mm. ideologiateatteri, tietokonetanssit, "haptinen tila" ja suurta huomiota saanut "sex-tila".

Taidetapahtuman yhteydessä nähtiin mammuttimainen uuden amerikkalaisen elokuvan katsaus. Pohjoismaista avantgardea edusti Robert Jäppisen ja Kjartan Slettemarkin body-art-performanssi, jota säesti ruotsalainen Baby Grandmothers -rockyhtye.

Taidetapahtuman yhteydessä järjestettiin myös musiikkikilpailu, jonka voittajateokset julkaistiin äänilevyllä Pimputusta, posotusta ja pomputusta. Taide-tekniikka-seminaarin aiheena oli mm. taide ja tietokone.

Yleisöä yllytettiin osallistumaan, ja siinä onnistuttiin jopa yli odotusten: osa taidetapahtuman esineistöstä joutui pahoinpitelyn kohteiksi.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto