Hyppää pääsisältöön

Oslon merkillinen MM-viesti 1982

Oslon MM-hiihtojen viestikisa oli yksi kaikkien aikojen kummallisimmista. Ensin tulivat yhtaikaa maaliin Norja ja Neuvostoliitto, sitten Suomi ja DDR.

Ankkuriosuus oli muutenkin dramaattinen. Heti sen alussa Neuvostoliiton Aleksandr Zavjalov komuroi ja Norjan Oddvar Brå katkaisi sauvansa.

Raivokkaan kaksinkamppailun päätteeksi ankkurit ylittivät maaliviivan aivan samanaikaisesti. Kulta jaettiin Norjan ja Neuvostoliiton kesken.

Suomi kamppaili pronssista DDR:n kanssa. Maaliin tultiin taas yhtaikaa, eikä aikaeroa tuonut edes Juha Miedon näyttävä jalankurotus. Myös pronssi jaettiin kahden joukkueen kesken.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto