Hyppää pääsisältöön

Soi kunniaksi Luojan

Jean Sibeliuksen säveltämä ja Aukusti Valdemar sekä Ilta Koskimiehen sanoittama Soi kunniaksi Luojan tuli virsikirjaan vuonna 1938.

Sibelius sävelsi teoksen jo vuonna 1897 nimellä Soi kiitokseksi Luojan, ja se on osa Helsingin yliopiston promootiokantaattia op. 23.

Ensimmäisen ja toisen säkeistön sanoittaja oli suomalainen koulumies ja suomen kielen ja kirjallisuuden tutkija Aukusti Valdemar Koskimies (1856-1929) ja kolmannen säkeistön hänen puolisonsa Ilta Koskimies (1879-1958), joka oli virsirunoilijana tunnetun rovasti Lauri Kallialan sisar.

Vuoden 1938 virsikirjaversiossa Soi kunniaksi luojan oli leimallisesti elovirsi, ja sanoissa käsiteltiin viljelijäväestön suurta vaivaa. Nykyisessä versiossa kiitetään leivästä, mutta ei korosteta entiseen tapaan viljelyyn liittyvää raskasta työtä.

Viime vuosina virrestä on tullut tunnetuksi etenkin Samuli Edelmannin tulkinta. Artikkelin video Puolustusvoimien 90-vuotisjumalanpalveluksesta, jossa soitti Kaartin soittokunta ja lauloi Kampin laulu -kuoro.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit