Hyppää pääsisältöön

Härkönen luisteli hiihtomestariksi 1985

Luisteluhiihto löi itsensä läpi Seefeldin MM-kisoissa. Kari Härkönen potki 15 kilometrillä voittoon, Juha Mieto jäi perinteisellä tyylillään sijalle 52.

Tietolaatikko

Kari Härkönen saavutti MM-pronssia miesten viestijoukkueessa Oslossa vuonna 1982.

Kari Härkönen (s. 1959) oli 15 vuoteen ensimmäinen suomalainen mieshiihtäjä, joka ylsi voitton henkilökohtaisessa kilpailussa. Edellisen kultamitalin saavutti Kalevi Oikarainen 50 kilometrillä vuonna 1970.

Seefeldin 30 kilometrin kisassa Härkönen kaatui. Pikamatkalla hänellä olikin sitä polttavampi näyttämisen halu. "Lähdin pyytämään isoa kalaa", hän sanoo haastattelussa.

Härkösen voiton pahin uhka oli Ruotsin Thomas Wassberg. Ruotsalainen jäi voittajasta lopulta 13 sekuntia.

Kari Härkösen kulta jäi maastohiihdon osalta Suomen ainoaksi ykkössijaksi Seefeldissä. Härkönen itse ei enää muihin arvokisavoittoihin yltänyt.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto