Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset

SILMÄLUOMEN NYKIMINEN

"Kysyisin silmäluomen nykimisestä, joka ulottuu aina korvaan ja poskipieleen saakka. Vaiva on yöaikaan pahempi ja kaiken kaikkiaan kiusallinen ongelma. Mikä voi saada luomen tuolla lailla oikuttelemaan?"

Elohiirestähän tässä kuulostaa olevan kyse, eli myokymiasta. Se saattaa esiintyä silmäluomen lisäksi koko silmänympäryslihaksen alueella. Se on hyvänlaatuinen vaiva, mutta saattaa toki tuntua kiusalliselta. Hankalammassa tapauksessa voi olla kyseessä myös koko toisen kasvonpuoliskon lihaskouristus, mutta sekin on onneksi vaaraton ilmiö.

KYSTAT MUNUAISISSA

"Minulla on havaittu molemmissa munuaisissa kortikaalinen kysta, toinen on mitoiltaan viisi ja puoli kertaa kolme ja puoli senttiä, toinen vähän pienempi. Nyt haluaisin tietää, ovatko ne vaarallisia, ja mitä niille voi tehdä?"

Kysta on nesterakkula ja kortikaalinen tarkoittaa, että se on kuorikerroksessa. Röntgenlääkäri tunnistaa munuaisissa olevan kystan helposti hyvänlaatuiseksi.

Hyvänlaatuisille kystille on seuraavat kriteerit:

- ei sisäisiä kaikuja (ultraäänitutkimuksessa)
- kystan takana tapahtuu ultraäänen akustinen korostuminen
- kysta on tarkkarajainen eikä sen seinämä erotu
- pyöreys tai soikea muoto

Kystojen ilmaantuminen liittyy ikääntymiseen, todennäköisesti meille kaikille sellaisia jossain vaiheessa tulee. Munuaisten toiminta ei niistä millään tavalla häiriinny.

NENÄVERENVUODON TYREHDYTTÄMINEN

"Mitenköhän nenäverenvuodon saa parhaiten tyrehdytettyä?"

Riippuu tietenkin vähän verenvuodon syystä. Yleensä veri vuotaa väliseinästä, aika edestä. Parasta on silloin puristaa sieraimista voimakkaasti kymmenisen minuuttia. Yksi hyvä konsti hillitä tavanomaista verenvuotoa on laittaa jääpala suuhun ja kitalakea vasten. Se supistaa verisuonia ja hillitsee verentuloa.

BLOUNTIN TAUTI

"Vähän aikaa sitten kävelemään oppineella pojallamme on röntgen-kuvien yhteydessä todettu Blountin tauti. Olemme saaneet ristiriitaista tietoa taudin kulusta ja hoidosta, ja haluaisimme saada täsmällistä tietoa asiasta."

Blountin taudissa ilmeisesti sääriluun kasvulinjassa on häiriö. Sääriluun sisempi osa ei kasva samaa tahtia kuin sääriluun ulkoinen osa ja siksi sääriluu alkaa käyristyä. Tauti on aina yksilöllinen, kun ajatellaan vaikeusastetta ja nopeutta jolla sääriluu käyristyy. Taudin syy on tuntematon, eikä mitään geneettistä virhettä ole paikallistettu Hoidon periaatteena on, että vääristyvä kasvu oikaistaan ja mahdollinen jalkojen pituusero korjataan. Alle kolmevuotiaan kohdalla ulkoisen tuen käyttö saattaa riittää. Vanhempia lapsia joudutaan usein leikkaamaan. Tämän täsmällisempää tietoa ei tapausta tuntematta voi oikein antaa, yksilölliset vaihtelut ovat suuria.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila