Hyppää pääsisältöön

Nuori Eero Heinäluoma

Ammattikoululaisille perustettiin vuonna 1987 oma etujärjestö, joka tunnetaan SAKKIna. Hankkeen puuhamiehenä oli mm. SAK:n nuorisosihteeri Eero Heinäluoma.

Ammattikoululaisilla ei ollut vuosikausiin omaa etujärjestöä, sillä Ammattikoululaisten liitto kaatui yhtä aikaa Teiniliiton kanssa 1970-luvun lopussa.

1980-luvulla perustettu liitto on ollut elinvoimainen, ja Ammattiin opiskelevat - SAKKI ry:ssä oli vuonna 2007 yli 90 000 jäsentä.

SAK:ssa pitkään vaikuttanut Eero Heinäluoma on syntynyt Kokkolassa vuonna 1955. SDP- ja ammattiyhdistysinnostus on periytynyt vanhemmilta.

Heinäluoma opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä mutta siirtyi ennen valmistumistaan työelämään. SAK:n lisäksi hän on työskennellyt mm. Varusmiesliitossa, Yleisradiossa ja konepajalla.

Politiikan huipulle Heinäluoma nousi kesäkuussa 2005, kun hänet valittiin SDP:n johtoon Jyväskylän puoluekokouksessa. Samalla hänestä tehtiin valtiovarainministeri. Puolue kärsi kevään 2007 vaaleissa tappion, ja Heinäluoma ilmoitti saman vuoden syksyllä luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta.

Teksti: Paavo Rytsä