Hyppää pääsisältöön

SM-lätkää: Vihainen Ilves puraisi takaisin 1985

TPS oli jo valmistautunut voitonjuhliinsa, kun sisuuntunut Ilves iski takaisin ja nappasi jääkiekon SM-liigan voiton turkulaisten nenän edestä.

TPS selvisi ykköseksi vuoden 1985 liigan runkosarjassa. Finaalisarjassa se voitti kaksi ensimmäistä kohtaamista Ilveksen kanssa (Turussa 3-2, Tampereella 1-6).

Kolmanteen kamppailuun turkulaiset saapuivat juhlapuvut mukana. TPS-valmentaja Matti Keinoselle teetetty pramea kultatakki kiihdytti tamperelaiset kuitenkin vimmaan, joka johti murskavoittoon 1-8.

Neljäs ottelu päättyi Ilveksen 3-2-voittoon. Viidenteen otteluun mennessä turkulaiset olivat kuitenkin saaneet voitonvarmuutensa takaisin.

Ilves nousi silti 2-0-tappioasemasta 2-3-voittoon. Ottelun sankari oli polvi teipattuna pelannut Ilves-sentteri Risto Jalo.

Suomen mestaruus oli Ilvekselle kaikkiaan jo kuudestoista. Se on kuitenkin jäänyt joukkueen toistaiseksi ainoaksi mestaruudeksi SM-liigan aikana.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto