Hyppää pääsisältöön

Suomalainen työ

Hämmästyttävän nopean taloudellisen kehityksen tuloksena Suomi kuului itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna maailman 15 rikkaimman valtion joukkoon.

Sotien välinen aika oli Suomen taloushistoriassa uutta luovaa aikaa, 1930-luvun lamakaudesta huolimatta. Vientiä harjoittava puunjalostusteollisuus laajeni, liikenneolot paranivat ja elintaso nousi. Tärkein kauppakumppani oli Iso-Britannia.

Toisen maailmansodan (1939 -1945) aiheuttamat taloudelliset menetykset olivat suuret koko maailmassa. Suomi menetti sodassa 12 prosenttia viljellystä pinta-alasta. Kymmenesosa teollisuudesta jäi luovutetulle alueelle.

Pohjois-Suomen jälleenrakentaminen, siirtolaisten asuttaminen sekä sotakorvausteollisuuden kehittäminen vaativat kansakunnan kaikki voimavarat.

1960-luvun alussa Suomessa koettiin Euroopan rajuin rakennemuutos. Maa teollistui ja kaupungistui, ja muuttoliike Ruotsiin vilkastui vuosikymmenen loppua kohden.

Osmo Harkimon ja Matti Kohvan ohjelma kertoo suomalaisesta työstä, teollisuudesta ja maataloudesta sekä vientituotteistamme itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuonna 1967.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto