Hyppää pääsisältöön

Ajatusjärjestelmiä ja aatteita

Ismit ovat harvoin johdonmukaisia rakennelmia. Maailma ja maailmankuva –sarjan viidennessä osassa Hannu Reime pohtii ajatusjärjestelmiä ja aatteita, joita ihminen on rakennellut.

Sellaiset ismit kuin materialismi ja idealismi ovat eurooppalaisten aatteitten historiassa olleet muutakin kuin vain esittäjiensä metafyysisiä käsityksiä eli käsityksiä todellisuuden perimmäisestä luonteesta; ne ovat olleet myös osa yhteiskunnallista taistelua.

Nykyään ismejä vieroksutaan. Syynä saattaa olla pelko, että kaikenkattava maailmankatsomus rajoittaa asennoitumista todellisuuteen ja kanssaihmisiin ja tekee kannattajastaan dogmaattisen, opinkappaleista kiinnipitävän fanaatikon.

Reimen pohdintojen aiheina ovat muun muassa belgialaisen fyysikko Jean Bricmontin ajatukset tieteellisestä materialismista ja filosofi S. Albert Kivisen kirjoituskokoelma Metafyysisiä esseitä.

”Filosofian tohtori, dosentti S. Albert Kivinen on terävä ajattelija ja kirjoittaa erinomaista tekstiä niin suorasanaisesti kuin joskus myös riimiteltynä. Laulajana hänen uransa on sitä vastoin jäänyt varsin lyhyeksi”, toteaa Hannu Reime.

Ohjelmassa kuullaan ote Kivisen lauluesityksestä. Siinä ”orkesteri koettaa parhaansa mukaan seurata laulusolistia”. Tärkeää tässä yhteydessä ei kuitenkaan ole musiikki, vaan sanat: henki ainettako on vai aine aineeton.