Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Varoittaako halpa palovaroitin?

varoitinta kiinnittämässä (copyright YLE/videokuvaa)Suomalaisten palovaroittimet menevät uusiksi muutaman seuraavan vuoden aikana. Palovaroittimet tulivat pakollisiksi yhdeksän vuotta sitten.

Osa varoittimista on vanhentunut jo nyt, osa vanhenee reilun vuoden kuluessa. Edessä on siis melkoinen vaihtorumba

Lähivuosina koteihin ostetaan siis parisen miljoonaa uutta varoitinta, ja tarjonta on mitä moninaisin. Kunkun kolme kovaa testaa tällä kertaa edullisia varoittimia.

Kunkun kolme kovaa ovat Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen miehiä: palomestari Marko Rostedt, turvallisuusalan opiskelija Risto Hakamäki ja palotarkastaja Olli Lehtisalo.

Käyttöohjeissa eroja

testattavat varoittimet (copyright YLE/videokuvaa)Testituotteet ovat yleistarvikekauppojen halvimpia varoittimia. Hintahaarukka on neljästä eurosta yhdeksään euroon. Biltema on mukana yhdellä varoittimella, Clas Ohlson samoin Deltronic-merkkisellä varoittimella, Tarjoustalon valikoimasta löytyvät Fireman ja Peruspalovaroitin ja Hong Kongista Opal ja Wirta. Testissä on kaikkiaan siis kuusi yleisvaroitinta.

Testiryhmän mielenkiinto kohdistuu ensimmäisenä käyttöohjeisiin:

Deltronicissa on hyvät kuvat ja selkeät sijoitusohjeet: laitettava kattoon 50 sentin päähän seinästä. Lisäksi näytetään, mihin suuntaan varoitinta käännetään sitä asennettaessa. Mukana ovat myös hoito-ohjeet ja ruotsinkielinen versio, suitsuttavat pelastajatestaajamme.

Toista ääripäätä edustavat Fireman ja Wirta.
– Firemanissa teksti on tosi pientä, eikä kuvia ole. Wirrassa taas on kyllä kuvat, mutta ne ovat epäselvät. Näytetään seinälle laittaminen, vaikka varoittimen paras paikka on katossa. Liekö tuo Wirran ominaisuus, että sen voi asentaa seinään? pohtii Olli Lehtisalo.

– Savuhan nousee ylöspäin, joten katto on ensimmäinen, missä varoitin laukeaa, säestää Marko Rostedt.

Huonot kiinnitystarvikkeet

On aika siirtyä kohteeseen, kuten palokuntakielellä sanotaan. Vanha talo on purkukunnossa ja tulee poltetuksi lähiaikoina. Palomiehet saavat tätä ennen harjoitella aidoissa olosuhteissa.

testausta (copyright YLE/videokuvaa)Kaikki varoittimet osoittautuvat hankaliksi asennettaviksi. Betonikattoon asentaminen vaatisi lisäksi iskuporakoneen ja kiviterän. Jokaisessa on mukana tulpat. Emme poraa esireikää, vaan yritämme amatööriasennusta.
– Biltema on muuten hyvä asennettava, mutta ruuvit ovat lyhyet ja tylpät eivätkä ne tunkeudu puuhun. Käsivääntimellä ei onnistu ollenkaan ja akkuvääntimelläkin tekee tiukkaa, toteaa palotarkastaja Lehtisalo.

– Ruuvien ristipääkannat pettävät kaikissa varoittimissa. Yhtä mallia lukuun ottamatta ensin asennetaan asennuslevy, johon varoitin kiinnitetään. Wirta on joukon poikkeus, sillä se ruuvataan kojeistoineen päivineen kattoon, mikä on vaikeampaa. Wirran ruuvit ovat lisäksi huonot, ja jouduimme vaihtamaan ne kokonaan kunnon ruuveihin, harmittelee palomestari Rostedt.

Biltema ja Fireman saavat parhaat asennuspisteet. Deltronicin pisteitä tiputtaa se, että on vaikea tietää, milloin kiinnitinnastat ovat oikeissa urissa, ja kiinnitetyltä näyttävä varoitin kopsahtaakin alas.

Asennus

Palovaroitin pisteet
1. Biltema 4,0 p
2. Fireman 4,0 p
3. Deltronic 3,0 p
4. Opal 3,0 p
5. Peruspalovaroitin 3,0 p
6. Wirta 2,0 p

Herkkyyksissä eroja

Sitten päästään itse asiaan eli sytyttelemään tulipaloja. Alleviivataan tässä nyt, että kotioloissa varoittimia ei saa testailla savulla, kynttilöillä tai muilla liekeillä. Testaajalla on hyvät mahdollisuudet pudota ja saada kaupan päälle palovamma. Pahimmillaan testausta on yritetty lattialle tehdyllä avotulella, mihin verrattuna napin painaminen lienee vaivatonta.

testaus käynnissä (copyright YLE/videokuvaa)Poltamme kunkin varoittimen alla pahvia. Varoittimien herkkyyksissä on isoja eroja. Fireman ja Wirta ovat epäherkimmät pahvin savulle, mutta tämä ei kerro koko totuutta. Emme yksinkertaisesti saa tolkkua siitä, millä logiikalla kukin varoitin toimii, joten emme voi antaa näistä pisteitäkään, ainoastaan karkean jaon.

Kokeessa vähemmän herkät ovat Fireman ja Wirta. Nopeammin reagoivat Biltema, Deltronic, Opal ja Peruspalovaroitin.

telkkari liekeissä (copyright YLE/videokuvaa)Sen sijaan voimme testata, että jokainen varoitin reagoi televisiopaloon. Varoittimet heräävät hyvin eri tahtiin.

Lopulta kaikki varoittimet huutavat tehtävänsä mukaisesti, ja palomies Pasi Järvi sammuttaa liekit. Herkkyyserot hämmästyttävät ammattilaisia suuresti.
– 30 sekunnin viive laitteiden välillä on suorastaan pelottavan pitkä. Sillä on jo sammutustyön ja pelastautumisen kannalta merkitystä, toteaa palomestari Marko Rostedt.

– Aika on todellakin pitkä, kun huomioidaan, miten paljon savua huoneen katossa jo oli, toteaa palotarkastaja Lehtisalo.

Vain pistokokeita

Me emme vielä luovuta. Soitamme Suomen pelastusalan keskusjärjestöön ja pyydämme testausapua. Sitä emme hyvästä tahdosta huolimatta saa, sillä testaustoimintaa ei juuri ole. Viranomaistestaus on pistokoeluonteista ja epävirallista. Tämä on ihmeellistä, sillä pelkissä pistokokeissa on löytynyt useampi varoitin, joka ei varoita.

Virallinen päätös esimerkiksi markkinoilta vetämisestä vaatii VTT:n testisarjan, johon ei tässä yhteydessä ole mahdollisuutta. Pelastusalan keskusliitosta huomautetaan, että varoittimien herkkyyksissä saattaa olla minuuttien ero, ja silti ne täyttävät standardin vaatimukset.

Eli joudumme arvostelemaan varoittimet ohjeiden, testauspainikkeen ja asennettavuuden mukaan. Voiton vie Deltronic, Wirta jää hyvästä testauspainikkeesta huolimatta hännille. Hinta näyttäisi melko hyvin vastaavan pisteitä.

Testin lopputulos

Palovaroitin pisteet hinta €/kpl
1. Deltronic 4,0 p 7,95
2. Biltema 3,5 p 8,99
3. Fireman 3,3 p 3,99
4. Opal 3,2 p 5,95
5. Peruspalovaroitin 3,2 p 5,95
6. Wirta 3,0 p 5,95

telkkari palaa (copyright YLE/videokuvaa)Varoittimiin olisi hyvä saada merkintä siitä, kuinka herkkä mikin varoitin on. Näin esimerkiksi keittiön lähellä ja takkahuoneeseen voisi laittaa vähemmän herkän ja makuuhuoneeseen erittäin herkän varoittimen. Idea on vapaasti käytettävissä.

Jari Vaara / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.