Hyppää pääsisältöön

Pieleen mennyt yksityistäminen

Renny Jokelin – Katsastusalan täydellinen yksityistäminen on osoittautunut  toistaiseksi virheliikkeeksi Suomessa. Valtio myi Suomen Autokatsastus Oy:n osakkeet yksityisille vuonna 2003. Sen jälkeen katsastushinnat ovat voimakkaasti nousseet ja alan suomalaiset pienyritykset on yksi toisensa jälkeen ostettu pois markkinoilta.
 
 
Totta on, että palvelu on vuosikymmenen takaisiin aikoihin verrattuna parantunut. Katsastusasemia on enemmän, aukioloajat ovat pitkiä, kahvitarjoilu pelaa ja katsastajalta irtoaa hymykin. Tämä tilanne vallitsi kuitenkin pääosin jo 1990-luvun lopussa kun valtionyhtiöllä oli markkinaherruus Suomessa.
 
 
Totta on sekin, että alan suuryritys on laajentunut ulkomaille. Itse asiassa valtionyhtiö oli jo ehtinyt investoida Latviaan, Puolaan ja Venäjälle.
 
 
Entinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok) kehuu yhä valtion 2003 tekemää kauppaa, jossa se sai katsastusyhtiönsä osakkeista 59 miljoonaa euroa. Hinta ei siis ollut 71 miljoonaa, kuten on väitetty. Siihen on laskettu valtion ottama ylimääräinen 12 miljoonan osinko, jonka valtio olisi voinut rahastaa ulos ilman osakkeiden myyntiäkin. Vain kolme vuotta myöhemmin samat osakkeet myytiin eteenpäin sadoilla miljoonilla euroilla ja valtion leivistä yksityiseen kelkkaan lähteneet viisi johtajaa tienasivat vuonna 2006 yhteensä yli 44 miljoonaa euroa.     
 
 
MOT:n haastattelemien alan toimijoiden mukaan yksi yritys, A-Katsastus, määrää markkinoiden hintatason. Eli brittiläinen rahoitusyhtiö määrää suomalaisautoilijan maksaman katsastushinnan, jolle toinen ulkomaalainen yritys, espanjalainen K1-Katsastajat ei voi mitään.
 
 
Rajut voitot ja hinnat ovat saaneet liikettä aikaan liikenneministeriössä ja Ajoneuvohallintokeskuksessa (AKE), joiden olisi toki pitänyt puuttua tilanteeseen jo aikoja sitten. AKE ehdottaa nyt kilpailun lisäämiseksi (=palauttamiseksi) mm. katsastajien koulutustason alentamista ja asemien vapauttamista kuorma-autojen tarkastuspakosta. Nämä uudistukset lienevät mahdollisia.
 
 
Sen sijaan ehdotus, jonka mukaan autojen maahantuojat tai autokorjaamot voisivat hoitaa katsastuksia saattaisi johtaa kiusaukseen: korjaamo kyllä päästäisi auton läpi kunhan siihen olisi tehty erilaisia ”pikkuremppoja” – korjaamojen tunnetusti huimilla hinnoilla. Auton katsastamisen harventaminen tuskin johtaa suuriin muutoksiin, ellei liikenteessä sallita vaarallisia romuja.
 
 
Merkille pantavaa on, että A-Katsastuksen johto kieltäytyi MOT:n haastattelusta ja kielsi maakuntienkin miehiä puhumasta. Syitä ei kerrottu. K1-katsastajista kerrottiin avoimesti, että espanjalaiset omistajat olivat kieltäneet suomalaisjohtoa antamasta tv-haastatteluja. Yhtiön johto kuitenkin keskusteli ja antoi tietoja puhelimitse.
 
 
Autojen katsastus on voittoyhtälö, jos alaa hallitsee yksi yhtiö. Valtio pakottaa joka vuosi yli kaksi miljoonaa autoa katsastusfirmojen asiakkaaksi. Jokainen kympin korotus autoilijan maksamaan hintaan merkitsee siten 20 miljoonan euron lisätuloa katsastusfirmoille.
 
 
Renny Jokelin
toimittaja, MOT

Kommentit