Hyppää pääsisältöön

Mies Hymyn takana – Urpo Lahtinen

Sekatyömiehenä ja taidemaalarina aloittanut Urpo Lahtinen perusti Hymy-lehden vuonna 1959. Sensaatiolehden perimmäisestä luonteesta ja merkityksestä kustantaja Lahtinen keskusteli Eero Silvastin kanssa vuonna 1968.

Mielipidevaikuttajana lehti osallistui vennamolaisuuden nousuun ja naisten tasa-arvokeskusteluun.

Intimiteettisuojakysymys tuli ajankohtaiseksi sensaatiolehdistön myötä 1960-luvun lopulla. Silloin perustettiin Julkisen sanan neuvosto ja julkaistiin Lehtimiehen ohjeet.

Urpo Lahtinen, jonka unelmana oli laatulehti Der Spiegelin tapaan, myi Lehtimiehet-yhtiönsä ja sen mukana Hymy-lehden Yhtyneille Kuvalehdille vuonna 1988. Kauppahinta oli 180 miljoonaa markkaa.

”Hän selitti olevansa epäpoliittinen ja puolueeton, mutta halusi todellisuudessa olla Suomen Berlusconi, lehtikeisari mutta myös poliittinen vaikuttaja”, on Jyrki Hämäläinen kuvannut ystäväänsä Urpo Lahtista (1931-1994) teoksessaan Lehtikeisari, Urpo Lahtisen orjantappurakruunu.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto