Hyppää pääsisältöön

Viestinnän valta, vastuu ja valvonta

Katsaus 1970-luvun viestintään ja tiedonvälitykseen. Suomalainen viestintä oli lukuina valtavaa, mutta liittyikö siihen myös valtaa? Presidentti Kekkonen kehottaa itsesensuuriin ja –kritiikkiin rikosuutisoinnissa, ja pääministeri Sorsa ojentaa talouselämän toimittajia.

Viestinnän vallanjakoa pidettiin vääristyneenä, kun 90 prosenttia sanomalehdistä luokiteltiin sitoutumattomiksi tai porvarillisiksi. Aikakauslehdistön valtaosaa hallitsi neljä kustantajaa.

Suomessa ei ollut ennakkosensuuria ja jälkikäteisvalvonta oli vähäistä. Laki siis takasi joukkoviestinnälle vapauden, mutta toiko vapaus myös vastuuta?

Vastuuntunnon mittarina ohjelmassa esitetään oikeusministeriön tilasto painokannesyytteistä. Syytteet eivät 1970-luvulla kohdistuneet pelkästään sensaatiolehtiin vaan myös muu julkinen sana sai osansa.

Intimitettisuojalaki säädettiin vuonna 1974. Laki tunnetaan nimellä Lex Hymy.

Ohjelmassa puhutaan lain sisällöstä ja esitellään ns. ylivalvojana toimivan Julkisen sanan neuvoston toimintaa.

Vuonna 1974 suomalainen käytti tiedotusvälineiden seurantaan keskimäärin 4,5 tuntia vuorokaudessa.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto