Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Arjen ekotekoja ympäristömerkkien avulla

ostoksilla (copyright YLE/videokuvaa)Ympäristöä säästäviä ostopäätöksiä on helppo tehdä joka päivä ruokakaupassa. Apuna ovat erilaiset ympäristömerkit, joiden tavoitteena on lisätä puolueetonta tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista.

Aurinkomerkki takaa, että tuotteen raaka-aineista vähintään 95 prosenttia on tuotettu luonnonmukaisesti ja EU:n luomuasetuksen mukaisesti. Sitä anotaan Elintarviketurvallisuusvirastosta, ja sen käyttöoikeus ei ole suinkaan ikuinen, vaan luomutuotanto tarkistetaan vähintään kerran vuodessa.

Kun toiveenasi on ostaa tuote, joka on suomalaista alkuperää ja jonka tuotanto kuuluu EU:n luomuasetuksen valvontaan, tähyile pakkauksista Leppäkerttumerkkiä. Sitä anotaan Luomuliitolta, ja merkin käyttöoikeus on voimassa enintään viisi vuotta.

reilu kauppa (copyright YLE/videokuvaa)Jos haluat parantaa kehitysmaissa asuvien ihmisten elämää, valitse Reilun kaupan merkillä varustettu tuote. Tuotantoa valvotaan säännöllisesti ja näin taataan, että kehitysmaiden viljelijät saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään. Sen lisäksi tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristömääräyksiä, ja lapsityövoiman käyttö on kielletty.

Kun näet EU:n luomumerkin, Tähkämerkin, tiedät että tuote on valmistettu, jalostettu tai pakattu jonkin EU-maan luomuvalvonnan alaisena.
- Kyllä tämä ympäristömerkki vaikuttaa ostopäätökseeni, ja luotan siihen – vaikka en nyt ihan muista, mikä se varsinaisesti on. Eiköhän niitä kuitenkin valvota, pohtii Pasi Ahokas kaupan kassalla nähdessään pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin.

- Merkki ei vaikuta ostopäätökseeni, vaikka toisaalta luotan ympäristömerkkiin. En vain yleensä katso näitä merkkejä valitessani tuotteita, toteaa puolestaan Carita Degerlund päivittäisellä ostoskierroksellaan.

joutsenmerkki (copyright YLE/videokuvaa)Pohjoismaisen ympäristömerkin, Joutsenmerkin, luvanhaltijoita on Suomessa noin 250 ja Pohjoismaissa noin puolitoista tuhatta. Merkin käyttöoikeuden myöntää SFS-Ympäristömerkintä.
- Jokaiselle Joutsenmerkki-tuotteelle on tehty erilaiset kriteerit eli kaikkien tuotteiden ympäristövaikutukset ovat erilaisia. Pyrimme tekemään kunkin tuotteen elinkaarelle sopivat kriteerit, kertoo markkinointikoordinaattori Antti Lehmuskoski SFS-Ympäristömerkinnästä.

Esimerkiksi kertakäyttöisissä paristoissa Joutsenmerkin saanut tuote eroaa tavanomaisista siten, että niissä ei saa käyttää raskasmetalleja, ei elohopeaa tai kardiumia, ja niiden pitää olla teholtaan hyviä eli latauksen on säilyttävä pitkään.
- Joutsenmerkitty pesuaine ei puolestaan saa olla myrkyllinen, vaarallinen tai syöpää aiheuttava, eikä kokonaiskemikaalikuormitus saa ylittää raja-arvoja. Pakkauksissa ei myöskään saa käyttää klooripitoisia aineita. Suoritamme myös tehopainolaskennan, jonka mukaan tuote ei saa olla ylipakattu, sanoo Lehmuskoski.

joutsenmerkki (copyright YLE/videokuvaa)Pohjoismaisen ympäristömerkin käyttöoikeus on voimassa 3–5 vuotta, minkä jälkeen kriteerejä yleensä kiristetään, ja luvanhaltijat joutuvat hakemaan merkkiä uudestaan. Ympäristömerkityn tuotteen on oltava vähintään yhtä laadukas kuin vastaava muu tuote. Esimerkiksi Joutsenmerkki ei automaattisesti nosta hintaa, vaan osa merkin saaneista tuotteista on jopa halvempia kuin merkittömät tuotteet.

Euroopan ympäristömerkki, EU-kukka, on vastaavanlainen kuin Joutsenmerkki. EU-kukalla merkittyjä tuotteita on Suomessa vasta vain muutama, mutta koko Euroopassa useita satoja.

Lisätietoa ympäristömerkeistä saa muun muassa kuntien ympäristökeskuksista ja Kuluttajavirastosta.

Minna Korhonen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.