Ympäristöä säästäviä ostopäätöksiä on helppo tehdä joka päivä ruokakaupassa. Apuna ovat erilaiset ympäristömerkit, joiden tavoitteena on lisätä puolueetonta tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista.
Aurinkomerkki takaa, että tuotteen raaka-aineista vähintään 95 prosenttia on tuotettu luonnonmukaisesti ja EU:n luomuasetuksen mukaisesti. Sitä anotaan Elintarviketurvallisuusvirastosta, ja sen käyttöoikeus ei ole suinkaan ikuinen, vaan luomutuotanto tarkistetaan vähintään kerran vuodessa.
Kun toiveenasi on ostaa tuote, joka on suomalaista alkuperää ja jonka tuotanto kuuluu EU:n luomuasetuksen valvontaan, tähyile pakkauksista Leppäkerttumerkkiä. Sitä anotaan Luomuliitolta, ja merkin käyttöoikeus on voimassa enintään viisi vuotta.
Jos haluat parantaa kehitysmaissa asuvien ihmisten elämää, valitse Reilun kaupan merkillä varustettu tuote. Tuotantoa valvotaan säännöllisesti ja näin taataan, että kehitysmaiden viljelijät saavat oikeudenmukaisen korvauksen työstään. Sen lisäksi tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristömääräyksiä, ja lapsityövoiman käyttö on kielletty.
Kun näet EU:n luomumerkin, Tähkämerkin, tiedät että tuote on valmistettu, jalostettu tai pakattu jonkin EU-maan luomuvalvonnan alaisena.
- Kyllä tämä ympäristömerkki vaikuttaa ostopäätökseeni, ja luotan siihen – vaikka en nyt ihan muista, mikä se varsinaisesti on. Eiköhän niitä kuitenkin valvota, pohtii Pasi Ahokas kaupan kassalla nähdessään pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin.
- Merkki ei vaikuta ostopäätökseeni, vaikka toisaalta luotan ympäristömerkkiin. En vain yleensä katso näitä merkkejä valitessani tuotteita, toteaa puolestaan Carita Degerlund päivittäisellä ostoskierroksellaan.
Pohjoismaisen ympäristömerkin, Joutsenmerkin, luvanhaltijoita on Suomessa noin 250 ja Pohjoismaissa noin puolitoista tuhatta. Merkin käyttöoikeuden myöntää SFS-Ympäristömerkintä.
- Jokaiselle Joutsenmerkki-tuotteelle on tehty erilaiset kriteerit eli kaikkien tuotteiden ympäristövaikutukset ovat erilaisia. Pyrimme tekemään kunkin tuotteen elinkaarelle sopivat kriteerit, kertoo markkinointikoordinaattori Antti Lehmuskoski SFS-Ympäristömerkinnästä.
Esimerkiksi kertakäyttöisissä paristoissa Joutsenmerkin saanut tuote eroaa tavanomaisista siten, että niissä ei saa käyttää raskasmetalleja, ei elohopeaa tai kardiumia, ja niiden pitää olla teholtaan hyviä eli latauksen on säilyttävä pitkään.
- Joutsenmerkitty pesuaine ei puolestaan saa olla myrkyllinen, vaarallinen tai syöpää aiheuttava, eikä kokonaiskemikaalikuormitus saa ylittää raja-arvoja. Pakkauksissa ei myöskään saa käyttää klooripitoisia aineita. Suoritamme myös tehopainolaskennan, jonka mukaan tuote ei saa olla ylipakattu, sanoo Lehmuskoski.
Pohjoismaisen ympäristömerkin käyttöoikeus on voimassa 3–5 vuotta, minkä jälkeen kriteerejä yleensä kiristetään, ja luvanhaltijat joutuvat hakemaan merkkiä uudestaan. Ympäristömerkityn tuotteen on oltava vähintään yhtä laadukas kuin vastaava muu tuote. Esimerkiksi Joutsenmerkki ei automaattisesti nosta hintaa, vaan osa merkin saaneista tuotteista on jopa halvempia kuin merkittömät tuotteet.
Euroopan ympäristömerkki, EU-kukka, on vastaavanlainen kuin Joutsenmerkki. EU-kukalla merkittyjä tuotteita on Suomessa vasta vain muutama, mutta koko Euroopassa useita satoja.
Lisätietoa ympäristömerkeistä saa muun muassa kuntien ympäristökeskuksista ja Kuluttajavirastosta.
Minna Korhonen / TV1 Kuningaskuluttaja