Hyppää pääsisältöön

Prahan kevät sai kadulle myös Suomen nuoret

Euroopan ”hullu vuosi” 1968 sai kaduille ja mielenosoituksiin myös Suomen nuoret. Pariisista alkaneet nuorisomellakat levisivät astetta lievempänä myös muihin Euroopan maiden pääkaupunkeihin.

Tsekkoslovakian miehitys, Vietnamin sodan vastustaminen, feminismi ja seksuaalinen vallankumous olivat 60-luvun lopun ja 70-luvun alun suuria tapahtumia.

Kun Neuvostoliiton ja Varsovan liiton tankit vyöryivät Tsekkoslovakian pääkaupunkiin 21. elokuuta 1968, merkitsisi se lujaa vastaiskua maan vapautumiselle ja demokratisoitumiselle.

Miehitys päätti julmalla tavalla Prahan keväänä tunnetun vapautumisliikkeen.

Suomessa suhtautuminen Varsovan liiton tankkeihin jakoi kansandemokraattisen liikkeen. Puolueen enemmistö tuomitsi miehityksen, mutta vähemmistösiipi eli ns. taistolaiset eivät tähän tuomioon yhtyneet.

Oheisessa filmissä on mukana myös Lieko Zachovalovan raportti syyskuulta 1968 miehitetystä Prahasta.

Teksti: Reijo Perälä

Lue lisää:

Banderolli Tšekkoslovakian miehityksessä 1968

Prahan 1968 tapahtumien reaktiot Suomessa

Tšekkoslovakian miehitykseen elokuussa 1968 suhtauduttiin Suomessa virallisesti ja puolivirallisestikin varsin varovasti ja maltillisesti.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto