Hyppää pääsisältöön

Kolhoosi Itä-Siperiassa

Reino Paasilinnan johtama kuvausryhmä vieraili itäsiperialaisessa kolhoosissa vuonna 1970. Kolhoosi Itä-Siperiassa (1970) oli ensimmäinen länsimaisen tv-yhtiön tuottama dokumentti neuvostokolhoosista. Martti Hosia teki dokumentille seurantaohjelman vuonna 1992. Hosia ja Paasilinna keskustelevat dokumentinteosta vuonna 1992 tehdyssä ohjelmassa.

Elokuussa 1970 Paasilinnan työryhmälle tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä noin 900 asukkaan Put Leninan (Leninin tie) kolhoosiin Itä-Siperiassa.

Kolhoosien juuret johtavat Venäjän yhteismaanomistukseen. Maatalouden joukkokollektivointiin oli siirrytty lokakuun vallankumouksen jälkeen 1929.

Aleksander Perevalovin johtaman Put Leninan maan omisti valtio, työvälineet ja tuotteet kolhoosi. Tuotanto myytiin valtiolle, ja kolhoosin jäsenet saivat työstään korvauksen.

Reino Paasilinnan dokumentti esitettiin televisiossa vuonna 1971. Tuolloin kansalaiskasvatus virallisesta idänpolitiikasta kuului vielä median tehtäviin.


Kaksi vuosikymmentä myöhemmin toimittaja Martti Hosia vieraili Put Leninassa. Kolhoosin tuotanto oli laskenut, keskipalkka pudonnut ja pienin eläke oli alle 20 markkaa kuukaudessa (kolme euroa). Kolhoosista oli eronnut useita perheitä.

Elävän arkiston koosteessa nähdään myös keskustelu vuodelta 1992. Ylen pääjohtajana vuonna 1990 aloittanut Reino Paasilinna ja toimittaja Martti Hosia vertailevat kokemuksiaan ja kertovat dokumentinteon vaiheista ja taustoista.

Kolhoosien yksityistäminen aloitettiin 1992 Neuvostoliitosta eronneiden maiden luopuessa suunnitelmataloudesta.

Tietolaatikko

Kolmiosaisen dokumentin Kolhoosi Itä-Siperiassa ensimmäinen osa on osin venäjänkielinen.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto