Hyppää pääsisältöön

Kolhoosi Itä-Siperiassa

Reino Paasilinnan johtama kuvausryhmä vieraili itäsiperialaisessa kolhoosissa vuonna 1970. Kolhoosi Itä-Siperiassa (1970) oli ensimmäinen länsimaisen tv-yhtiön tuottama dokumentti neuvostokolhoosista. Martti Hosia teki dokumentille seurantaohjelman vuonna 1992. Hosia ja Paasilinna keskustelevat dokumentinteosta vuonna 1992 tehdyssä ohjelmassa.

Elokuussa 1970 Paasilinnan työryhmälle tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä noin 900 asukkaan Put Leninan (Leninin tie) kolhoosiin Itä-Siperiassa.

Kolhoosien juuret johtavat Venäjän yhteismaanomistukseen. Maatalouden joukkokollektivointiin oli siirrytty lokakuun vallankumouksen jälkeen 1929.

Aleksander Perevalovin johtaman Put Leninan maan omisti valtio, työvälineet ja tuotteet kolhoosi. Tuotanto myytiin valtiolle, ja kolhoosin jäsenet saivat työstään korvauksen.

Reino Paasilinnan dokumentti esitettiin televisiossa vuonna 1971. Tuolloin kansalaiskasvatus virallisesta idänpolitiikasta kuului vielä median tehtäviin.


Kaksi vuosikymmentä myöhemmin toimittaja Martti Hosia vieraili Put Leninassa. Kolhoosin tuotanto oli laskenut, keskipalkka pudonnut ja pienin eläke oli alle 20 markkaa kuukaudessa (kolme euroa). Kolhoosista oli eronnut useita perheitä.

Elävän arkiston koosteessa nähdään myös keskustelu vuodelta 1992. Ylen pääjohtajana vuonna 1990 aloittanut Reino Paasilinna ja toimittaja Martti Hosia vertailevat kokemuksiaan ja kertovat dokumentinteon vaiheista ja taustoista.

Kolhoosien yksityistäminen aloitettiin 1992 Neuvostoliitosta eronneiden maiden luopuessa suunnitelmataloudesta.

Tietolaatikko

Kolmiosaisen dokumentin Kolhoosi Itä-Siperiassa ensimmäinen osa on osin venäjänkielinen.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto