Hyppää pääsisältöön

Herttua kävi Helsingissä

Jazzin herttuaa Duke Ellingtonia oli odotettu Pohjolaan kauan ja hartaasti. Vuonna 1963 jazzväen haaveet muuttuivat todeksi.

Edward Kennedy "Duke" Ellington (1899-1974) oli jazzin ensimmäisiä suuria säveltäjänimiä.

Ellington yhdisti jazziin konserttimusiikin sointi-ihanteita ja nimittikin tuotantoaan mieluummin pikemminkin "amerikkalaiseksi musiikiksi".

Ellington nousi kuuluisuuteen New Yorkin Cotton Clubilla esiintyneen "viidakkoyhtyeensä" myötä 1920-30-lukujen taitteessa. Klubilta radioidut lähetykset tekivät hänen orkesteristaan yhden 30-luvun suosituimmista live- ja elokuvaesiintyjistä.

Ellingtonin kuuluisia sävellyksiä ovat mm. Satin Doll, Rockin´ in Rhythm, Mood Indigo ja Sophisticated Lady. Hänen soittajiensa käsialaa ovat mm. Caravan, Perdido ja Take the ´A´ Train.

Ellington vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa helmikuussa 1963. Vuotta myöhemmin promoottori Paavo Einiö toi hänet maahan toistamiseen.

Vuoden 1963 vierailun yhteydessä maestroa pääsi jututtamaan suomalainen kitaristi Viljo Immonen, joka muistelee haastattelua muutaman vuoden päästä radioidussa ohjelmassaan.

"Jazz on enemmän kuin tanssimusiikkia", Ellington tähdensi Immoselle. "Se on tulos mustien siirtämisestä amerikkalaiselle maaperälle ja vastalause orjuudessa ololle."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto