Hyppää pääsisältöön

Herttua kävi Helsingissä

Jazzin herttuaa Duke Ellingtonia oli odotettu Pohjolaan kauan ja hartaasti. Vuonna 1963 jazzväen haaveet muuttuivat todeksi.

Edward Kennedy "Duke" Ellington (1899-1974) oli jazzin ensimmäisiä suuria säveltäjänimiä.

Ellington yhdisti jazziin konserttimusiikin sointi-ihanteita ja nimittikin tuotantoaan mieluummin pikemminkin "amerikkalaiseksi musiikiksi".

Ellington nousi kuuluisuuteen New Yorkin Cotton Clubilla esiintyneen "viidakkoyhtyeensä" myötä 1920-30-lukujen taitteessa. Klubilta radioidut lähetykset tekivät hänen orkesteristaan yhden 30-luvun suosituimmista live- ja elokuvaesiintyjistä.

Ellingtonin kuuluisia sävellyksiä ovat mm. Satin Doll, Rockin´ in Rhythm, Mood Indigo ja Sophisticated Lady. Hänen soittajiensa käsialaa ovat mm. Caravan, Perdido ja Take the ´A´ Train.

Ellington vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa helmikuussa 1963. Vuotta myöhemmin promoottori Paavo Einiö toi hänet maahan toistamiseen.

Vuoden 1963 vierailun yhteydessä maestroa pääsi jututtamaan suomalainen kitaristi Viljo Immonen, joka muistelee haastattelua muutaman vuoden päästä radioidussa ohjelmassaan.

"Jazz on enemmän kuin tanssimusiikkia", Ellington tähdensi Immoselle. "Se on tulos mustien siirtämisestä amerikkalaiselle maaperälle ja vastalause orjuudessa ololle."

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto