Hyppää pääsisältöön

Muksut tekivät runoudesta poppia

Muksut-yhtye syntyi vuonna 1965 folk-aallon innoittamana. Sille kirjoittivat tekstejä mm. runoilijat Pentti Saarikoski, Anselm Hollo ja Jorma Ojaharju.

Tapio Lipposen (1942–2017) johtama ryhmä löysi nopeasti omintakeisen linjan, jossa yhdistyivät vaikutteet folkista, chansonista, bossanovasta ja popista.

Bändin ensimmäiseen levytyskokoonpanoon kuuluivat Lipposen lisäksi Seppo Porkka, Pekka Mäkinen ja Annu Toiviainen. Viimemainitun korvasi myöhemmin Inga Hinnerichsen. Sinikka Sokka oli ”viides Muksu”, joka oli mukana mm. viimeisillä levyillä ja tv-keikoilla.

Muksujen tunnetuimpia levytyksiä olivat mm. Niinkuin vierasta maata, Niityllä missä sirkat soi, Silmät silmiä ja Liisankadulla. Yhtye teki neljä albumia vuosina 1966-70.

Radiolla ja tv:llä oli Muksuille runsaasti käyttöä. Bändi oli mukana mm. radiokabareissa Juhlinut Suomi ja Lyyrikki. TV1:n Luova tauko –sarjassa sillä oli vakiopesti.

Tietolaatikko

Niinkuin vierasta maata. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Pentti Saarikoski.
Partiolainen. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Kari Aronpuro. Esitetty Radioteatterin itsenäisyyskabareessa Juhlinut Suomi.
Kiitos Manu. Säv. Carlos Puebla, sov. Ossi Runne, suom. Tapio Lipponen. Kappale on pääministeri Mauno Koivistolle osoitettu muunnelma kuubalaisesta laulusta Gracias Fidel.
Histria. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Pentti Saarikoski.
Jungmanniballadi. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Jorma Ojaharju.
Miltä laki näyttää. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Kappale tunnetaan parhaiten Vesa Mäkelän levytyksenä.
Silmät silmiä. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Pirkko Jaakola.