Hyppää pääsisältöön

Muksut tekivät runoudesta poppia

Muksut-yhtye syntyi vuonna 1965 folk-aallon innoittamana. Sille kirjoittivat tekstejä mm. runoilijat Pentti Saarikoski, Anselm Hollo ja Jorma Ojaharju.

Tapio Lipposen (1942–2017) johtama ryhmä löysi nopeasti omintakeisen linjan, jossa yhdistyivät vaikutteet folkista, chansonista, bossanovasta ja popista.

Bändin ensimmäiseen levytyskokoonpanoon kuuluivat Lipposen lisäksi Seppo Porkka, Pekka Mäkinen ja Annu Toiviainen. Viimemainitun korvasi myöhemmin Inga Hinnerichsen. Sinikka Sokka oli ”viides Muksu”, joka oli mukana mm. viimeisillä levyillä ja tv-keikoilla.

Muksujen tunnetuimpia levytyksiä olivat mm. Niinkuin vierasta maata, Niityllä missä sirkat soi, Silmät silmiä ja Liisankadulla. Yhtye teki neljä albumia vuosina 1966-70.

Radiolla ja tv:llä oli Muksuille runsaasti käyttöä. Bändi oli mukana mm. radiokabareissa Juhlinut Suomi ja Lyyrikki. TV1:n Luova tauko –sarjassa sillä oli vakiopesti.

Tietolaatikko

Niinkuin vierasta maata. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Pentti Saarikoski.
Partiolainen. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Kari Aronpuro. Esitetty Radioteatterin itsenäisyyskabareessa Juhlinut Suomi.
Kiitos Manu. Säv. Carlos Puebla, sov. Ossi Runne, suom. Tapio Lipponen. Kappale on pääministeri Mauno Koivistolle osoitettu muunnelma kuubalaisesta laulusta Gracias Fidel.
Histria. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Pentti Saarikoski.
Jungmanniballadi. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Jorma Ojaharju.
Miltä laki näyttää. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Kappale tunnetaan parhaiten Vesa Mäkelän levytyksenä.
Silmät silmiä. Säv. ja sov. Tapio Lipponen, san. Pirkko Jaakola.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto