Hyppää pääsisältöön

Stadin lauantai

Arja-Liisa ja Mikael ovat 16-vuotiaita, helsinkiläisiä nuoria. Miten nuorten lauantaipäivä sujuu 1960-luvun Stadissa?

Arja-Liisan ja Mikaelin lähtökohdat ovat erilaiset. Ikä on yhdistävä tekijä, mutta kotien varallisuuserot näkyvät nuorten tekemisissä ja harrastuksissa.

Arja-Liisa työskentelee hissityttönä Stockmanilla ja Mikael käy oppikoulua. Vielä 1960-luvulla myös lauantai oli koulupäivä ja yleisesti myös työpäivä.

Illalla on kuitenkin aikaa myös harrastuksille. Hootenanny Trio ja Päivi Paunu ovat 1960-luvun nuorison suosikkeja, joita illan tullen käydään katsastamassa.

Lauantai Helsingissä -ohjelman on ohjannut Åse Schmidt.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto