Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Luomua ja ammoniakkia ikkunanpesuainetestissä

tuula pyyhkii ikkunaa (copyright YLE/videokuvaa)Valon lisääntyminen keväällä on paitsi virkistävää, myös raakaa – ainakin pesemättömille ikkunoille.

Kunkun kolme kovaa, siskokset Eija Vall ja Tuula Matikainen sekä heidän ystävänsä Erja Illikainen saavat urakakseen kuusi keskilikaista ikkunaa ja testattavakseen kuusi käyttövalmista ikkunasprayta.

Ystävykset ovat hylänneet perinteiset vesi—tiskiaine—lasta-menetelmät jo aikaa sitten ja käyttävät kaikki valmiita ikkunasuihkeita kaikkiin lasipintoihin.
– Ei ole mitään yhtä suosikkia, ostan yleensä vain jonkun sopivasti silmiin osuvan tuotteen lähikaupan hyllyltä, kertoo Vall.

Matikainen ja Illikainen valitsevat hekin tuotteensa samalla menetelmällä ja kehuvat valmiiden ikkunasuihkeiden helppokäyttöisyyttä.

testattavat (copyright YLE/videokuvaa)Testattavat tuotteet ovat Ajax Crystal, Cif Windows, hajusteeton ja väriaineeton Kiilto Airi Ikkunanpuhdistaja, täysin myrkytön ja luomu Ole hyvä, Tolu Lasin- ja Ikkunanpuhdistusspray, sekä X-tra Ikkunanpesusuihke. Tuotteista viisi poimittiin päivittäistavarakauppojen myydyimpien listalta, lisäksi mukaan otettiin yksi myrkytön ja ympäristöystävällinen suihke.

Ystävykset antavat pisteitä pesutehosta ja käytettävyydestä. Kaikki suihkeet voi pyyhkiä ikkunasta nukkaamattomalla liinalla, ja ne sopivat myös muille lasipinnoille.

Kierrätysohjeet selvemmin pakkauksiin!

epäselvä tuoteteksti (copyright YLE/videokuvaa)Pakkauksissa mainostekstit erottuvat huomattavasti paremmin kuin tuoteselosteet tai käyttöohjeet.
– Täytyy tosi tarkasti lukea, miten nämä hävitetään, Illikainen harmittelee.
– Yhdessäkin pullossa sanotaan, että täytyy netistä katsoa, mikä on hävitysohje.

Kaikkien pakkausten kierrätysohjeissa olisi toivomisen varaa, ja ainoastaan Ole hyvässä lukee selvästi, mitä aineita tuote sisältää. Valmistusmaa ilmoitetaan vain suomalaisissa Kiilto Airissa ja Ole hyvässä sekä Tanskassa valmistetussa X-trassa. Joissain pakkauksissa teksti on todella hankalasti luettavissa, kuten Ajax Crystalissa, jossa tekstiä pitää tiirailla etiketin nurjalta puolelta nesteen läpi.
– Eihän tästä saa mitään selvää, ainoastaan sen, että ”sädehtivän kirkkaat ikkunat hetkessä”, naiset kommentoivat.

Luomussa liikaa tuoksua

Urakka aloitetaan Ole hyvällä. Vall kokeilee tuotetta ensimmäisenä ja toteaa, että tuote on raskas käyttää.
– Tämä aine jää kauhean tiukasti ikkunaan.

erja (copyright YLE/videokuvaa)Matikaisen mielestä tuote haisee liimalle. Pakkauksen mukaan Ole hyvä sisältää eteerisiä öljyjä, sitruunaa ja eukalyptusöljyä. Matikainen ei saa nestettä pyyhittyä ikkunalasista, koska se kuivuu todella hitaasti. Naiset pohtivat, että Ole hyvää kannattaa ehkä suihkuttaa vähemmän kuin tavallisia suihkeita ja kuivata mieluummin lastalla kuin pyyhkeellä.

Kiilto Airi leviää hyvin ikkunan pinnalle eikä hajustamattomana ja väriaineettomana tuoksu liian voimakkaasti.
– Minulla on allergiaa, joten on miellyttävää, ettei tämä tuoksu juuri millekään, kehuu Illikainen.

Suutin on kuitenkin hankala käyttää, ja koko pumppuosa pyörii käytössä niin, ettei suihke osu aina sinne minne pitäisi. Illikainen jopa vahingossa suihkutti pesuainetta Vallin päälle. Testaajien mielestä huono suutin muuttuu ongelmaksi varsinkin silloin, kun pesee paljon ikkunoita kerralla.

Ammoniakki voi ärsyttää limakalvoja

Illikainen kehuu X-tran sprayta, mutta ei tuoksua. Tuotteen sisältämä ammoniakki saattaa ärsyttää silmiä. Hän moittii myös sinistä kalvoa, joka tuotteesta jäi ikkunaan.

Testaajat pitävät Ajax Crystalin suuttimesta ja pumpusta. Aine leviää hyvin ikkunaan, ja myös pesutulos on kohtuullinen. Illikaisen silmät alkoivat vuotaa, koska myös Ajax sisältää ammoniakkia.

Käyttöohjeella voittoon

eija putsaa ikkunaa (copyright YLE/videokuvaa)Cif Windowsia kokeillaan keittiön ikkunaan, jonka pinnassa on roiskeita kakkutaikinasta ja kermavaahdosta. Naiset ihastuvat tuotteet tehoon, mutta tuoksu jakaa mielipiteitä. Matikainen pitää suihkeen tuoksusta, mutta allergiaan taipuvaisen Illikaisen mielestä se on liian voimakas.

Testaajat eivät pakkausta lukemalla löydä tuotteesta ammoniakkia, mutta samalla selviää, että tuote ei sovellu akryylille, joten kannattaa olla tarkkana, jos sillä pyyhkii muitakin kuin ikkunapintoja.

testin voittaja Tolu (copyright YLE/videokuvaa)Tolu saa kiitosta erityisesti suuttimesta, jonka käyttöohjekin on selkeä ja löytyy helposti suuttimen päältä. Tuotetta voi käyttää sekä vaahtomaisena, jolloin aine jää vaikuttamaan haluttuun paikkaan, kuten vaikeaan tahraan tai nestemäisenä, jolloin suihku leviää tasaisemmin ikkunapinnalle. Aluksi Tolu näyttäisi jättävän sateenkaaren värit ikkunan pintaan, mutta efekti häviää, kun ikkuna kuivuu kunnolla.

Ikkunanpesuainetestin tulos

Tuote pisteet litrahinta €
1. Tolu 5 p 5,18
2. Cif Windows 4,5 p 4,40
3. Ajax Crystal 2,6 p 3,85
4. Kiilto Airi 2,5 p 5,90
5. X-tra 2,2 p 1,72
6. Ole hyvä 1 p 9,90 (5,60)

Voiton vie tällä kertaa Saksassa valmistettu Tolu. Erityiskehuja tulee suuttimen käyttöohjeesta. Cif Windows on pesutulokseltaan yhtä hyvä, mutta sen suihkepullo on huonompi. Ajax, Kiilto Airi ja X-tra ovat melko tasaväkisiä, tosin väriaineeton ja hajusteeton Kiilto Airi on pesutulokseltaan näistä kolmesta paras ja miellyttävin käyttää. Toisaalta sen suihkepullo on huonoin.

Raati ei jaa edes sympatiapisteitä ekologiselle Ole hyvälle, vaan jättää täysin myrkyttömän tuotteen viimeiseksi. Tuote on myös testin kallein, tosin litrahinta on halvempi, jos ostaa pelkkää pesuainetta jo olemassa olevaan pulloon. Joka tapauksessa kalleimman ja halvimman tuotteen ero on litrahinnassa tuntuva. Hinnan ja ympäristön takia testaajat toivovatkin täyttöpakkauksia kaikkiin pesuaineisiin.
– Taidan suositella ukolleni tätä Tolua, kun hän seuraavan kerran aloittaa ikkunanpesu-urakan, nauraa Illikainen.

Gitte Enjala / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.