Hyppää pääsisältöön

Radion Orvokki-kabareet ravistelivat arvoja

Ylioppilasteatterin radiolle vuosina 1965-66 tekemät Orvokki-kabareet haastoivat railakkaasti vanhat asenteet ja tabut.

Aloitteen Orvokeista teki radion teatteriosastoa johtanut Pekka Lounela nähtyään Kaisa Korhosen ja Kaj Chydeniuksen esityksen YT:n pikkujouluissa. ”Nyt ruvetaan tekemään kabareeta Radioteatterille ja Kaisa Korhosesta tulee sen tähti”, Lounela ilmoitti.

Orvokkien aiheeksi kelpasi kaikki, mikä kaipasi tuuletusta: koululaitos, armeija, kirkko, sukupuoliroolit, seksuaalikasvatus, asuntopolitiikka. Vietnamin sota oli vahvasti esillä.

Laulut olivat kabareissa keskeisessä roolissa, ja Orvokit vaikuttivatkin ehkä ratkaisevasti Kaj Chydeniuksen säveltäjänuraan.

Vanhoillisten piirien vastareaktioita ei herättänyt vain laulujen sisältö vaan myös rosoinen, jopa huutava esitystapa. Sen tarkoitus oli pysähdyttää kuuntelemaan, mitä sanomista laulajalla oikein oli.

Tietolaatikko

Ei (Barbara-Song). Säv. Kurt Weill, san. Marja-Leena Mikkola. Es. Terttu Vilhola. Kaksinaismoraalia kritisoiva laulu, jota Kaisa Korhosen mukaan monet radiokuuntelijat pitivät rivona.
Hiljainen kevät. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Es. Kaisa Korhonen. Kappale ensiesitettiin Sadankomitean Vietnam-juhlassa heinäkuussa 1965 ja siitä tuli Orvokkien vakituinen loppulaulu.
Mitä opit koulussa tänään (What Did You Learn in School Today). Säv. ja san. Tom Paxton, suom. Pertti Reponen. Es. Hootenanny Trio. Laulun on hieman toisilla sanoilla levyttänyt duo Brita & Eikka.
Laulu sukupuolikasvatuksesta. Säv. Kaj Chydenius, san. Veronica Pimenoff. Es. Aulikki Oksanen. Laulu kuultiin Helsingin Teiniteatterin Sex-kabareessa vuonna 1967.
Laulu rakastamisen vaikeudesta. Säv. Kaj Chydenius, san. Marja-Leena Mikkola. Es. Kristiina Halkola. Kappale esitettiin kabareessa Laulu tuhannesta yksiöstä (1967) ja elokuvassa Käpy selän alla (1966).
En kai vain ole nimikristitty. Säv. venäl. kansansävel, san. Marja-Leena Mikkola. Es. Aulikki Oksanen, Seppo Lehtonen, Kaisa Korhonen, Kalle Holmberg.
Tottelisinko. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Es. Pertti Lumirae.
Pesäpallolaulu. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Es. Kalle Holmberg.
Vauhtihurjastelija. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo. Es. Kaisa Korhonen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto