Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Talon täysarvovakuutus on täysarvaamista

selostetta (copyright YLE/videokuvaa)Onko täysarvovakuutus vakuuttamista täydestä arvosta vai suoranaista huijausta? Tätä joutui kysymään katsojamme, kun talo paloi, eikä vakuutuskorvaus riittänyt edes uuden kodin rappusiin.

Päinvastoin, vanhaa lainaa jäi korvauksen jälkeen maksettavaksi reilu kymppitonni.

Tontti pääkaupunkiseudulla seisoo vailla päärakennusta, vaikka tulipalosta on aikaa jo yli puoli vuotta. Haastateltavamme joutuu esiintymään nimettömänä henkilökohtaisen tilanteen takia. Kutsumme häntä Eevaksi.
– Oltiin juhannusta viettämässä, kun poliisi soitti, että teidän talo palaa, eikä mitään ole tehtävissä. Siinä meni kaikki vaatteita myöten.

Oliko talo vakuutettu?
– Kyllä, siinä oli niin sanottu täysarvovakuutus.

Mitä vakuutus korvasi?
– 40 000 euroa.

Millä perusteilla?
– Rakennus oli vakuutusyhtiön mielestä niin vanha ja huonokuntoinen, ja uuden rakentaminen olisi tullut niin kalliiksi. Minulle jäi tämän jälkeen lainaa vielä 14 000 euroa maksettavaksi. Talo oli remontoitu sisältä ja päältä. Vanhaa oli vain hirsikehikko, Eeva sanoo.

Eevan talo (copyright YLE/videokuvaa)Ei ole maalaisjärkistä syytä epäillä Eevan kertomusta siitä, että talo oli hyväkuntoinen niin sisältä kuin päältä.
Viemäriliittymät törröttävät edelleen palopaikalla ja tontilla on uudehko jätevesijärjestelmä. Muutamasta säilyneestä valokuvasta näkee, että talossa oli uusitut ikkunat, syöksytorvet ja maalipinta.
– Vakuutusyhtiö halusi papereita, jotka paloivat talon mukana: remontin kuitteja sun muita. Eihän sellaisia voinut toimittaa, kun ne olivat palaneet, Eeva muistelee.

Yhtiö ei uskonut

Vakuutusyhtiö teki 40 000 euron arvion katsastamalla palaneen kivijalan. Yhtiö ei suostunut uskomaan, että talo oli ollut muuta kuin liki purkukuntoinen hökkeli. Muutama tosiasia puhuu tätä tulkintaa vastaan.

Eeva otti aikanaan kotinsa täysarvovakuutuksen Nordea Vahinkovakuutuksesta ja asuntolainan Nordea Pankista. Nordea Pankki myönsi taloa vastaan 51 000 euron lainan. Pankinjohtaja oli Eevan sanojen mukaan valmis kohottamaan vakuusarvoa vielä 20 000 eurolla, koska talo oli remontoitu uuteen uskoon.

Lainaa myönnetään tavallisesti 60—70 prosenttia vakuusarvosta. Talo oli Nordean arvion mukaan siis vähintään 100 000 euron arvoinen.

Kiireinen vakuutusjohtaja ehti antamaan haastattelun vain puhelimessa. Teimme haastattelupyynnössä selväksi, että kysymykset koskevat kyseistä tapausta ja että asiakas antaa luvan puhua siitä.
– Ensinnäkin emme kommentoi yksittäistä tapausta. Me teimme päätöksen niiden tietojen pohjalta, jotka meillä päätöksentekohetkellä oli, vastaa korvauspalvelujohtaja Jukka Vartiala.

Miksi pankin arvio on yli kaksinkertainen vakuutusyhtiöön verrattuna?
– Haluaisin nähdä tämän laskelman.

Laskelma perustuu siihen, miten pankki on hyväksynyt kiinteistön vakuudeksi.
– Me olemme tehneet päätöksen niiden tietojen pohjalta, jotka meillä oli päätöstä tehtäessä, painottaa korvauspalvelujohtaja Vartiala.

Täysarvovakuutus ei määrittele talon arvoa etukäteen

palaneen talon putki (copyright YLE/videokuvaa)Eevan vakuutus on tänä päivänä erittäin yleinen täysarvovakuutus. Itse asiassa yhdeksän kymmenestä vakuutusyhtiöstä tarjoaa täysarvovakuutusta. Täysarvovakuutuksessa talon euromääräistä arvoa ei määritellä millään tavalla etukäteen. Kuulitte aivan oikein: rakennuksen arvoa ei määritellä vakuutusta tehtäessä millään tavalla.

Vakuutusmaksu määräytyy rakennuksen asuinneliöiden mukaan, oli rakennus sitten uusi tai vanha. Euromääräinen arvo määritellään vasta, kun vahinko on tapahtunut. Monesti vakuutusyhtiön edustaja näkee talon ensimmäistä kertaa, kun se on palanut.

Johtaja Irene Luukkonen Kuluttajain vakuutustoimistosta selventää vakuutustyypin historiaa.
– Täysarvovakuutus tuli kuvioihin aikanaan siksi, että ihmiset pakkasivat alivakuuttamaan omaisuutensa. Talon arvo nousi, ja sovittu vakuutussumma jäi jälkeen. Sitten vahingon sattuessa olikin pulma, koska korvaus ei riittänyt uuteen taloon. Täysarvovakuutuksessa vakuutus korvaa tuhoutuneen rakennuksen tilalle uuden.

Kuulostaa hyvältä. Mutta todellisuudessa täysarvovakuutus mahdollistaa vakuutusyhtiön mielivallan, koska mitään korvaussummaa ei siis ole sovittu. Täysarvovakuutuksessa on nimittäin rajoitus, jonka perusteella huonokuntoisen rakennuksen tilalle ei tarvitse rakentaa uutta.

Kuulostaa oikeudenmukaiselta, mutta paholainen asuu yksityiskohdassa: Rakennus katsotaan huonokuntoiseksi, jos sen arvo on laskenut alle puoleen uuden vastaavan rakennuksen arvosta. Sekä palaneen rakennuksen kunnon että uudisrakentamisen kustannukset määrittelee – vakuutusyhtiö. Yksipuolisesti.

Ylä- ja alakanttiin

Ja katsotaan, miten Eevalle kävi.

Eevan tapauksessa vakuutusyhtiö laski uuden talon arvoksi 150 000 euroa.
– Yleinen linja on, että käytetään alan asiantuntijoita ja kaupallisesti saatavissa olevia rakennuslaskentaohjelmia, joilla hinta pystytään määrittämään varsin tarkasti, vastaa korvauspalvelujohtaja Jukka Vartiala Nordea Vahinkovakuutuksesta.

150 000 euron arvio voidaan kyseenalaistaa helposti. Soitimme kahdelle talovalmistajalle ja kysyimme hintaa, jolla uuden talon saa tontille avaimet käteen -kaupalla: haarukka on 99 000—175 000 euroa. Ja nämä rakennukset ovat tuhoutunutta suurempia, koska niin pieniä omakotitaloja ei kukaan enää valmista.

Pidetään mielessä, että jos tuhoutuneen talon arvo oli puolet uuden arvosta, korvataan tuho täysin. Jos alle puolet, niin ei. Vakuutusyhtiön laskelman mukaan Eevan palaneen rakennuksen arvo oli vain 26 prosenttia uuden arvosta. Jos vakuutusyhtiö olisi hyväksynyt tuhoutuneelle rakennukselle edes 80 000 euron arvon, olisi 50 prosentin vaatimus ylittynyt kirkkaasti.

selostetta (copyright YLE/videokuvaa)Vakuutusyhtiö arvioi siis uuden talon rakentamisen kustannukset erittäin korkeiksi ja palaneen rakennuksen arvon erittäin alhaiseksi. Valitsiko yhtiö luvut niin, että se välttyi vakuutuskorvauksen maksamiselta?
– Vakuutusyhtiön tarkoitus ei missään nimessä ole vältellä vakuutuskorvausten maksamista. Olemme tehneet ratkaisun niiden tietojen mukaan, jotka meillä on ollut, vastaa korvauspalvelujohtaja Jukka Vartiala.

Taistelu jatkuu

Asiassa on vielä yksi erikoinen mutta: vakuutusyhtiöt käyttävät arvon alenemisen perusteena erilaisia laskentaohjelmia ja taulukoita. Polkupyöristä, pakastimista sun muista julkaistaan tällaiset taulukot. Kaikkein tärkeimmästä eli asuinrakennuksen vanhenemisesta ei sen sijaan tällaista tietoa esitellä. Esimerkiksi urheiluvälineille on määritelty enimmäiskorvaussumma, mutta talolle ei.

Eeva ei tyydy vakuutusyhtiön ratkaisuun, vaan vaatii uutta päätöstä.
– Minä haluan samanlaisen pienen talon, jossa on kaksi makuuhuonetta, tupakeittiö ja vessa. Toivottavasti tämä nyt ratkeaa pian johonkin suuntaan, jotta olisi ensi talvena katto pään päällä, hän huokaa.

Jari Vaara / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.