Hyppää pääsisältöön

Elmo - kaikkien lajien sankari loisti myös tv-näytelmässä

Kaikkien urheilulajien suomalainen mestari tunnettiin koko aurinkokunnassa pelkkänä Elmona. Kainalniemen oma poika kahmi kasoittain kultamitaleita sekä Andien talvikisoissa että Derwangan kesäkisoissa.

Elmo oli lajissa kuin lajissa voittamaton sankari. Hän voitti kaikki lajit sadan metrin juoksusta kaunoluisteluun ja yhden miehen kelkkailuun.

Andien talvikisoissa Elmo voitti ylivoimaisesti 50 kilometrin hiihdon, vaikka otti torkut kesken kisan, poltteli piippua ja nautiskeli hiihdon lomassa viiniä ja Huihai-juomaa.

Jääkiekon ratkaisuottelu Elmo vastaan Kanada päättyi Elmon voittoon 4-2.

Derwangan suurkisoissa Suomen joukkueessa oli vain Elmo, mutta tuloksena oli peräti 12 kultamitalia.

Urheilumenestyksen myötä Elmolle sateli monia kunnianosoituksia. Hänestä tehtiin mm. arkkipiispa, marsalkka, suuramiraali, valtakunnan pääarikkitehti ja Suomen suurimpien kaupunkien kunniapormestari.

Elmon valmentajana toimi Reijo ”Rymy” Petkelström. Radioselostajat Immo ja Lyly nostattivat isänmaallista henkeä mainioilla kisaselostuksillaan.

Juhani Peltosen kirjoittamasta Elmon tarinasta on tehty sekä suosittu radiokuunnelma että televisionäytelmä ”Muistoja Elmosta”.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto