Hyppää pääsisältöön

Elmo – kaikkien lajien sankari loisti myös tv-näytelmässä

Kaikkien urheilulajien suomalainen mestari tunnettiin koko aurinkokunnassa pelkkänä Elmona. Kainalniemen oma poika kahmi kasoittain kultamitaleita sekä Andien talvikisoissa että Derwangan kesäkisoissa.

Elmo oli lajissa kuin lajissa voittamaton sankari. Hän voitti kaikki lajit sadan metrin juoksusta kaunoluisteluun ja yhden miehen kelkkailuun.

Andien talvikisoissa Elmo voitti ylivoimaisesti 50 kilometrin hiihdon, vaikka otti torkut kesken kisan, poltteli piippua ja nautiskeli hiihdon lomassa viiniä ja Huihai-juomaa.

Jääkiekon ratkaisuottelu Elmo vastaan Kanada päättyi Elmon voittoon 4-2.

Derwangan suurkisoissa Suomen joukkueessa oli vain Elmo, mutta tuloksena oli peräti 12 kultamitalia.

Urheilumenestyksen myötä Elmolle sateli monia kunnianosoituksia. Hänestä tehtiin mm. arkkipiispa, marsalkka, suuramiraali, valtakunnan pääarikkitehti ja Suomen suurimpien kaupunkien kunniapormestari.

Elmon valmentajana toimi Reijo ”Rymy” Petkelström. Radioselostajat Immo ja Lyly nostattivat isänmaallista henkeä mainioilla kisaselostuksillaan.

Juhani Peltosen kirjoittamasta Elmon tarinasta on tehty sekä suosittu radiokuunnelma että televisionäytelmä ”Muistoja Elmosta”.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto