Hyppää pääsisältöön

Elmo – kaikkien lajien sankari loisti myös tv-näytelmässä

Kaikkien urheilulajien suomalainen mestari tunnettiin koko aurinkokunnassa pelkkänä Elmona. Kainalniemen oma poika kahmi kasoittain kultamitaleita sekä Andien talvikisoissa että Derwangan kesäkisoissa.

Elmo oli lajissa kuin lajissa voittamaton sankari. Hän voitti kaikki lajit sadan metrin juoksusta kaunoluisteluun ja yhden miehen kelkkailuun.

Andien talvikisoissa Elmo voitti ylivoimaisesti 50 kilometrin hiihdon, vaikka otti torkut kesken kisan, poltteli piippua ja nautiskeli hiihdon lomassa viiniä ja Huihai-juomaa.

Jääkiekon ratkaisuottelu Elmo vastaan Kanada päättyi Elmon voittoon 4-2.

Derwangan suurkisoissa Suomen joukkueessa oli vain Elmo, mutta tuloksena oli peräti 12 kultamitalia.

Urheilumenestyksen myötä Elmolle sateli monia kunnianosoituksia. Hänestä tehtiin mm. arkkipiispa, marsalkka, suuramiraali, valtakunnan pääarikkitehti ja Suomen suurimpien kaupunkien kunniapormestari.

Elmon valmentajana toimi Reijo ”Rymy” Petkelström. Radioselostajat Immo ja Lyly nostattivat isänmaallista henkeä mainioilla kisaselostuksillaan.

Juhani Peltosen kirjoittamasta Elmon tarinasta on tehty sekä suosittu radiokuunnelma että televisionäytelmä ”Muistoja Elmosta”.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto