Hyppää pääsisältöön

Nykymusiikin radikaalit Bark ja Rabe

Ruotsalaiset partaradikaalit Folke Rabe ja Jan Bark kertoivat vuonna 1968 olevansa tyytyväisiä saadessaan kuulijansa huvittumaan.

Bark ja Rabe olivat 1960-luvulla läheisessä yhteistyössä suomalaisten virkaveljiensä, mm. Otto Donnerin ja Kaj Chydeniuksen kanssa.

Rabe ja Bark yhdistelivät elektronista ääntä vaikkapa pasuunansoittoon.

Monista vakavista säveltäjistä poiketen he myös myönsivät popmusiikin laajentaneen yleisön sointitajua siinä määrin että sen olisi nyt helpompi oppia kuuntelemaan veden ääntä.

Haastattelu on tehty Helsingissä ennen Raben ja Barkin uusia teoksia esittelevää konserttia.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto